Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moody's srušio izglede Hrvatske na negativne

Nakon ulaska u recesiju Hrvatska korak do pada kreditnog rejtinga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kreditna agencija Moody’s srušila je izglede Hrvatske sa stabilnih na negativne.

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody’s snizila je izglede (outlook) zaduživanja Hrvatske s ocjene stabilno na negativno, procijenivši kako će hrvatski gospodarski rast u kratkom i srednjem roku biti neizvjestan, isto kao i izvoz koji se nalazi pod pritiskom recesije u eurozoni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna viši za jedan stupanj Što mi imamo od toga? Provjerili smo što bolji kreditni rejting znači za gospodarstvo, ali i za građane Premijer Andrej Plenković Moody's podignuo kreditni rejting Plenković oštro odgovorio Milanoviću: "Vidim tu neku vrstu opsjednutosti. Je li možda kilavac netko tko patriotski pada s Patrije?"

Zbog navedenog, i Vladin plan o smanjenju deficita postaje upitan, napomenuli su u izvješću analitičari Moody'sa.

>> Milanović: Ljudi, na knap smo. Novaca nema

Kreditni rejting Hrvatske kod ove agencije i dalje je Baa3, no trend je sada negativan, što u srednjem roku može dovesti do spuštanja kreditnog rejtinga. Negativnim trendom još su ranije označene hrvatske obveznice kod agencija Fitch i Standard & Poor's.

“Glavni pokretač odluke o spuštanju izgleda je rizik koji prijeti gospodarskom oporavku i rastu u srednjem roku. Financijska kriza istaknula je slabost hrvatskog, povijesno dugog ekonomskog modela ovisnog o vanjskom kreditiranju privatne potrošnje i građevinskog sektora“, navedeno je u izvješću Moody’sa.

>> BDP pao za 1,3 posto! Milanović: Službeno smo u recesiji

Ukoliko pak ne dođe do poboljšanja u srednjem roku agencija će razmisliti o spuštanju kreditnog rejtinga Hrvatske.

Hrvatska trenutno ima rejting Baa3, a kod ove agencije oznake Baa ukazuju da je izvršenje obveza pod umjerenim rizikom, a kako je riječ o srednjoj ocjeni obveznice mogu sadržavati špekulativne karakteristike. Ocjena Baa na četvrtom je od devet mjesta na Moody'sovoj skali rizika. Hrvatski rejting kod agencija Fitch i Standard & Poor's je BBB-.

Podsjetimo, prema prvim procjenama tromjesečni bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju 2012. realno manji za 1,3 posto u odnosu na isto tromjesečje 2011, stoji u priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene