Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nada za nezaposlene

Nakon ulaska u EU 400 sretnika čeka posao i plaća do 3 tisuće eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plaća od 1.700 do 3 tisuće eura na mjesec - tko je ne bi htio?

Dobit će je 400 sretnika iz Hrvatske i to iz različitih struka. Toliko će naših ljudi, nakon potpisivanja ugovora o pristupanju, zaposliti Bruxelles i potrebno je samo prijaviti se na natječaj. Nova prilika barem će malo ublažiti crnu sliku domaćeg tržišta rada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentar na situaciju u Bruxellesu 'TO JE JEDNA VRLO SLOŽENA PRIČA' Zašto je baš Belgija postala tako 'propusna' za teroriste? Slika nije dostupna Sastanak u Bruxsellesu DOGOVORENO JE Jače kontrole na vanjskim granicama i za državljane EU-a

31-godišnja Sandra Bortek je diplomirana ekonomistica i jedna je od 334 tisuće nezaposlenih. Tvrdi da nije izbirljiva, a posao traži već mjesecima. Deseci poslanih molbi, kao ni prijava na zavod za zapošljavanje dosad joj nisu pomogli.
'Konkretno sa burze nisam dobila nikakvu ponudu za posao, niti sam dobila poziv od savjetnika na što se oni pozivaju da traže poslove. Sve ostaje na vama da vi sami ili pretražujete njihove baze podataka za poslove. A i danas ne mogu reći da nam fakultet ili magisterij omogućava neki bolji posao ili neki stalni posao', tvrdi Sandra.

>> Porastao broj: U veljači 336.411 nezaposlenih

Skorašnji završetak pregovora s Europskom Unijom mogao bi popraviti lošu sliku domaćeg tržišta rada. Nakon što Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju, Bruxelles će raspisati natječaj o stalnom zapošljavanju Hrvata različititih struka.

'Negdje oko 400 Hrvata moglo bi naći svoje zaposlenje u institucijama EU. Riječ je o prevoditeljima, pravnicima, ekonomistima, inženjerima, informatičarima i administrativnom osoblju', kaže glasnogovornik MVP-a Mario Dragun. Broj zaposlenih građana neke zemlje u europskim institucijama određuje se prema broju stanovnika. Za minimalne početničke bruto plaće spominju se iznosi između 1700 i 3000 eura na mjesec. Ipak, za isti posao Hrvati će se tada natjecati i sa Slovencima, Talijanima, ili Francuzima.

'Super zvuči ponuda, ja osobno bi odmah sutra otišla iz Hrvatske da mi se ponudi nešto takvo. Ali poznavajući situaciju, ako je to nešto vezano uz Hrvatsku, mislim da takvi poslovi su već unaprijed rasprodani i da se zna tko će dobit taj posao', drži sandra. Sličan natječaj otvoren je i 2009.godine, kada se za posao prevoditelja i pravnika na određeno prijavilo gotovo 3 i pol tisuće Hrvata. Svoju prijavu će Sandra, ipak poslati kada se natječaji otvore. Dotada se, s fakultetskom diplomom i znanjem dvaju stranih jezika, posao ipak nada pronaći u vlastitoj zemlji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene