Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud u BiH odlučio

Zdravko Mamić pušten iz pritvora, nema izručenja Hrvatskoj: "Idem u Međugorje, ljubavi moja..."

Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Nakon što je noć proveo u pritvoru, Zdravko Mamić u petak ujutro se pojavio pred Sudom BiH i izjasnio se da ne želi da ga se izruči Hrvatskoj. Sud je utvrdio da je on državljanin BiH i Mamić je pušten iz pritvora, a izručenje je odbijeno.

Zdravko Mamić nakon ročišta se obratio medijima:

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

„Pokušao samo po sto i prvi put promišljati zašto mi se sve to dešava. Čudi me da se novinari ne pitaju ministra pravosuđa je li gospodin Mišković koji je radio Mamićevu optužnicu za to imao ovlaštenje. Je li se netko zapitao o tome što u cijelom slučaju nema oštećenika jer Dinamo kaže da nije opterećen.

Nitko se ne pita kako je vještačio financijski koji je neovlašten. Pitam se čijeg sam projekta ja dio da se ovo meni dešava. Sve što je moguće prekršilo se. Odvjetništvo vodi hajku protiv mene, ali ne znam na čiji račun“, kazao je Mamić.

 

Pita se čiji je sve ovo projekt i zašto se sve to njemu događa.

"Zamislite da vašoj djeci tumor na mozgu operiraju ginekolozi ili mesari", kazao je.

"Sven Mišković je nezakoniti tužitelj", poručio je.

Na pitanje gdje sada ide, Mamić je novinarki poručio: „Idem u Međugorje, ljubavi moja.“

"Više se neću uopće braniti, neću ništa govoriti. Pitam se koji sam to dio ja i kojega projekta, da se ovo meni događa. Sve što je moguće prekršilo se u zakonima jedne države, prekršilo se u suđenju Zdravku Mamiću. Ja nisam glup, ja nisam neinteligentan čovjek", rekao je Mamić.

"Ni u kojem slučaju ne želim biti izručen Hrvatskoj"

Sud je utvrdio da je Zdravko Mamić neosporno državljanin BiH te je Mamićev odvjetnik zatražio da se odbije njegovo izručenje Hrvatskoj.

Zdravko Mamić izjasnio se pred sudom da ne želi "ni u kojem slučaju biti izručen Hrvatskoj" te da je ponosan na svoje BiH državljanstvo.

Sud je ustvrdio da svaku promjena adrese unutar BiH s trenutne u Tomislavgradu, Mamić mora prijaviti sudu.

Sud Bosne i Hercegovine ima rok od 24 sata za donošenje odluke po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.

Na ročištu su bili Mamićev odvjetnik u BiH Zdravko Rajić te njegov brat Zoran.

Mamić je , podsjetimo, još u četvrtak rekao da će se usprotiviti toj mogućnosti, a njegov odvjetnik Zdravko Rajić rekao je da ne postoje uvjeti za izručenje Hrvatskoj.

Mamić ima dvojno državljanstvo, a po ustavnim odredbama BiH, vlasti te zemlje ne izručuju svoje državljane.

"Želim iskoristiti svoju činjenicu da sam državljanin BiH i ne želim izručenje RH jer ono što se događa u RH je jedan montirani, inskonstruirani proces i ja pravosuđu RH ne vjerujem. Izvješavam Vas da su moja minimalna ljudska, pravna, zakonska prava u Hrvatskoj prekršena u svim oblicima i u dosadašnjem pravnom postupku RH nalazim, zajedno s mojim odvjetnicima, sve što je moglo biti prekršeno u pravu je prekršeno u mom slučaju" izjavio je Zdravko Mamić na sudu BiH. 

Zdravko Mamić prošlog je tjedna zajedno s još tri osobe proglašen krivim te je nepravomoćno osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski proračun.

U Sarajevu sve prati reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

"Hrvatsko pravosuđe ima još jednu pravnu mogućnost na raspolaganju, zatražiti izručenje redovnim putem. Šanse za takvo nešto su u pravilu minimalne i takvo nešto taje jako dugo, godinama. A uz to ima i jedan pravni problem. Naime, kazneno djelo za koje je Zdravko Mamić nepravomoćno osuđen u Hrvatskoj ne postoji u kaznenom zakonu BiH. Zadnji takav slučaj je onaj poznatog bjegunca Miroslava Kutle koji je već godinama u BiH i ne mogu ga izručiti iz tog razloga.
Šest mjera opreza postoji u kaznenom zakonu BiH, a sud mu je izrekao samo jednu, a to je: ukoliko promijeni mjesto prebivališta, a to je u ovom trenutku općina Tomislavgrad, onda to mora javiti nadležnom sudu. Dakle, ništa drugo. Ni oduzimanje putnih isprava, niti kućni pritvor, niti obavezno javljanje u policijsku postaju. Mamić je pušten bez ikakvih ograničenja." izvjestio je Jarak.

Mamić se dan prije izricanja presude sklonio u Međugorje. Županijski sud u Osijeku nakon toga je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Europske unije izdan je europski uhidbeni nalog.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene