Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijede poskupljenja?

Goleme štete nakon nevremena, poljoprivrednici poručuju: "Ne znam, sjesti i plakati..."

Aktualno Galerija Velika šteta u poljoprivredi - 3 Velika šteta u poljoprivredi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Velika šteta u poljoprivredi - 2 Velika šteta u poljoprivredi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Velika šteta u poljoprivredi - 1 Velika šteta u poljoprivredi - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vladimir Mitrović Galerija 1/4 >>
Štete zbrajaju i poljoprivrednici. Najviše je stradao suncokret – šteta je mnogima čak 100-postotna. Iako je ova godina bila obećavajuća, prihoda nažalost neće biti.

Željko je samo jedan od onih kojima je olujno nevrijeme njivu doslovno sravnilo sa zemljom.

"Vidi se da je bilo i leda i tuče na njemu tako da od ove površine nema prihoda nikakvog", rekao je poljoprivrednik Željko Mitrović i dodao: "Otprilike 55 tisuća eura prihoda s ove površine, što sad ove godine neće biti."

Štete na suncokretu i kukuruzu zbraja i Vlado.

"Suncokreta ima nekih 70 hektara, štete su totalne, kukuruza ima 100 hektara, štete su manje, možda nekih 50 posto za sada. Prekrasno je izgledao, obećavajuća godina, vrhunska godina je bila. Ne znam, potresen sam. Sjest i plakat", poručio je Vlado Ručnov, poljoprivrednik.

Iako je sve osigurao ne nada se dobrom. Ručnov je istaknuo da nema šanse da sve pokrije osiguranje. 

Pročitajte i ovo Tomislav Marević upaljen narančasti alarm Kako se pripremiti za nevrijeme? Stručnjak donosi nekoliko važnih savjeta i ističe: "Zdrav razum govori nam da se počnemo pripremati"

"I sa 100% štetom neće bit nadoknađen gubitak koji smo stvarno imali", objasnio je Mitrović.

Osim problema na usjevima Željku je vjetar odnio i silos, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Matea Drmić

"Nije u funkciji. Ne znamo kako ćemo dočekati jesenski dio spremanja i skladištenja robe. Ima tu dosta posla da se to popravi. Tu je sigurno preko 100.000 eura štete po mojoj procjeni", istaknuo je Mitrović.

Ni ovogodišnju pšenicu nije uspio svu uskladištiti.

"Čeka, nismo ju uspjeli stavit u silos. I ne možemo, morat ćemo tražiti alternative neke da ju stavimo dalje. Tu je trošak i transporta i skladištenja robe", napomenuo je Mitrović.

Poljoprivrednike ministrica umiruje jer su sredstva u proračunu osigurana.

"Što se tiče Ministarstva poljoprivrede i Vlade mi ćemo svima pomoći. Mi smo dodatan mehanizam uspostavili prije dvije godine. Bude li trebalo osigurati dodatna sredstva kako bi svi imali jednak tretman mi ćemo to i napraviti", poručila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

U strahu od cijena su i kupci jer sve poskupljuje, boje se da će i ulje.

"Mast imam. Sad neću vise ni mast. Svinje su zaražene", "Sve će ići gore", "Sve je već dovoljno poskupilo tako da", poručili su građani i istaknuli da se boje poskupljenja.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Italiji ima i ozlijeđenih VIDEO Veliko nevrijeme u dijelovima Italije i Švicarske: Dvije osobe preminule, u Milanu oštećen i avion tijekom polijetanja

Visina poskupljenja još se ne može procijeniti jer nova nevremena i štete opet prijete.

Uživo iz Beraka javila se reporterka Dnevnika Nove TV, Matea Drmić.

"Teško jer još se bore od prošle godine kad je bila velika suša", izvijestila je reporterka i dodala da je oluja uništila sve, a treba prehraniti 300 grla.

"Nekako ćemo prehraniti. Trenutno su na terenu velika oštećenja kukuruza, suncokreta i svega, ali bilo bilo je i gorih godina. Tako da mislim da ćemo to uspjeti nekako skupiti što je preostalo, a valjda će i neke odštete biti u smislu osiguranja", rekao je Vladimir Mitrović, stočar.

Mitrović je objasnio da je šteta na kukuruzu oko 50 posto, ali da ga prošarao led. Kod drugih kultura kao što je suncokret šteta je sto posto, no ipak u prosjeku se može govoriti da je realna šteta oko 50 posto.

Na pitanje reporterke hoće li sve to utjecati na cijene građanima, Mitrović je odgovorio: "Ne znam koliko građanima, ali nama će utjecati na proizvodnju koja je osakaćena još u prošloj godina kad je bila ona teška suša i prije toga korona, tako da mi tu već grcamo na veliko, a sada ponovo nećemo imati dovoljno hrane."

Pročitajte i ovo Eksplozija u Johannesburgu Oštećeno šest gradskih blokova VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: Eksplodirao plin, automobili su letjeli zrakom, poginula najmanje jedna osoba

"Morat ćemo definitivno smanjiti broj grla. To će se odlučiti u ovoj godini kad se ubere kukuruz i kad se vide količine i onda to može procijeniti svako gospodarstvo svoju situaciju i onda će smanjiti za određeni broj grla i ovih proizvodnih i ovih ne proizvodnih, jednostavno da prežive", poručio je Mitrović

"Znači de definitivno smanjenje proizvodnje, a ključ u bravu će svatko za sebe odlučiti kad vidi je li u bezizlaznoj situaciji ili je neka situacija da se provučemo. Provlačimo se već godinama pa se nadam da će i ovo biti uspješno provlačenje s proizvodnjom", istaknuo je Mitrović. 

"Nadamo se da do najcrnjeg scenarija za stočare neće doći", zaključila je Drmić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene