Drvna industrija u Gunji prije poplave je zapošljavala oko 200 radnika, no uskoro će ih biti svega dvadesetak.


Proizvođači namještaja na koljenima su otkad su izgubili skupe strojeve, pa su proizvodnju sveli na svega 10 posto. Jedna je tvornica odmah zatvorena, a krajem mjeseca gasi se i druga. Umjesto da ostanu u svojim obnovljenim kućama, Posavci su počeli odlaziti u Njemačku.

Vezani članci Nevrijeme u Nacionalnom parku Paklenica VIDEO/FOTO Izdana nova upozorenja: Za gotovo cijelu Hrvatsku upaljen meteoalarm Ilustracija MMF nema dobre vijesti: Upozorio što bi se moglo dogoditi ako potraje visoka inflacija, Europa je posebno na udaru

Nakon 23 godine, Samir pravi zadnji komad namještaja, kaže kako se osjeća 'kao da ga je država zaboravila'. 

Amazona je druga tvornica namještaja u Gunji koja se nakon poplave gasi.

'S obzirom da nismo strojeve obnovili, da nismo imali nikakvu pomoć, niti potporu države dobili , 31.1. ćemo ugasit proizvodnju, zaključati objekte', reko je Haso Kurtović, vlasnik tvornice te dodaje kako je šteta procijenjena na devet i pol milijuna kuna.

'Dobili smo 58.000 kuna, to je otprilike koliko košta obnova septičke jame u Gunji, toliko je država plaćala za obnovu septičke jame uz kuće', požalio se Kurtović.

ŽIVOT U LIMENOJ ZAJEDNICI 15 obitelji još uvijek čeka odlazak iz kontejnerskog naselja u Gunji

Nije pomoglo ni 25 tisuća kuna po radniku. Od njih 22 ostalo je devetero i nakon otkaza većina će u Njemačku.

'Idem, šta ću, idem dalje s porodicom svojom, mužem, imam kćerku jednu, moramo se snalaziti', rekla je Raisa Ademović, radnica pred otkazom.

'To je jedino što mogu, imam dvoje djece, nezaposleni su svi, znači, bježat ćemo iz Hrvatske', rekao je Samir Mutabčić.

I mjesna pilana je pred zatvaranjem. 'Dijelom je to posljedica poplave, problemi koji su nastali s tim, drugim dijelom - većim dijelom posljedica politike Hrvatskih šuma koja ne dozvoljava malim proizvođačima da dođu do sirovine', rekao je Antonio Marković, vlasnik pilane.

U dvorištu stoje tri trupca jer država potiče finalnu, a ne poluproizvodnju. 

'Upita iz inozemstva imamo, ponuda za suradnju, ponuda od kupaca, međutim, nemamo im šta prodati', dodaje Marković.

Obnova Posavine stajala je 500 milijuna kuna, no sve je otišlo u javne ustanove i kuće.

'To su prekrasne kuće, ali ljudi odlaze, normalno, ne živi se od lijepe kuće nego se mora zaraditi za život', rekao je načelnik općine Gunja, Hrvoje Lucić.

Pomoć gospodarstvu pružila je turska Vlada, podjelom 50 plastenika i 100 junica koje su se počele teliti. 'Znače mi puno, dosta zemlje imam, nisam imao nikakvu životinju, sada evo imam njih dvije', rekao je poljoprivrednik Amir Džonlić.

Hrvatska Vlada za gospodarstvo nije imala sluha, pa će mnoge kuće, nakon skupe obnove, ostati prazne.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju