Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaki dan nova borba

ŽIVOT U LIMENOJ ZAJEDNICI 'Imam kuću, a nemam gdje biti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od godinu i pol, 15 obitelji nestrpljivo čeka odlazak iz kontejnerskog naselja u Gunji. Sva obećanja koja su im do sada dana, uredno su prekršena, a život u, kako je oni nazivaju „limenoj zajednici", ostavio je, kažu, trag na svakom od njih.

Nejla je prva beba rođena u kontejnerskom naselju. Stara je svega tri tjedna i na svu sreću, još dugo neće znati koliko je težak život njezinih roditelja.

Pročitajte i ovo Iseljavanje ljudi iz kontejnera - 1 Nakon tri godine Rastavljaju se posljednji kontejneri u Petrinji, ali problemi ostaju: "Oni mi kažu - traži sama; kamo da ja idem?" Novi stanovi u Petrinji Čekali tri godine Stižu nove kuće: Građani hvale ministra - "Otkad je on došao na čelo Ministarstva, sve se nekako ubrzalo"

'Stvarno je teško. Ne smijemo ni klimu puno paliti radi nje. Babica je rekla da ne smijemo puno radi nje. Isušuje zrak. Najgore je što je ne smijemo ni kupati', ispričao je Armin Kovačević.

Gunja: Rok za obnovu poplavljenih kuća istječe, no mnogi još uvijek žive bez krova

Svaki dan nova je borba za ovu četveročlanu obitelj. Žive od 900 kuna socijalne pomoći i donacije hrane iz Crvenog križa na koju imaju pravo tek svakih 15 dana. Mnogo im pomažu roditelji, žive kontejner do njih. Povratak u svoju kuću, čekaju mjesecima.

'Prvi termin 15.8. da ćemo useliti i onda je bilo do Božića. Ali ne vjerujem da će to biti', rekla je Arminova majka, Jasminka Kovačević.

Njihova kuća još je gradilište.

'Koliko sam imao prostorija ja sam tražio. Nisu htjeli. Ministrica neće ni da čuje', požalio se Ramiz Kovačević.

Već godinu i pol Ljubica Stojčić posuđe pere u zajedničkoj kuhinji. Nadala se ispunjenju obećanja i vlastitoj kuhinji do Božića.

Radovao se i Željko ulasku u svoj dom. No, sreća je kratko trajala. Kaže da posao nije odrađen kako treba. Uz radijatore trebao bi se grijati na drva. Jedini je od stanara bio prisiljen, iz svoga doma vratiti se u kontejner.

'Kada naložim ne mogu se grijati. Mogu grijati samo jednu prostoriju, ostalo ne. Smrznut će mi se voda tamo. Imam kuću, a nemam kuću. Imam kuću, a nemam gdje biti', rekao je Željko Ružić.

Iz resornog ministarstva poručuju da je obnova, što se njih tiče, gotova. 50-tak kuća nije završeno, najčešće zbog prigovora stanara. Pitanja je mnogo, a želja samo jedna, da se vrate svojim kućama. A dok ne dobiju ključeve novog doma, malena će Nejla odrastati u ovih 13 kvadrata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene