Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka HZZO-a

Odlične vijesti za sve šećeraše: Nakon inicijative udruge, ukinuta doplata za važan lijek

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon inicijative Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i stručnog mišljenja Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a, HZZO je ukinuo doplatu za lijek glukagon za nazalnu primjenu i uvrstio ga na osnovnu listu lijekova, što su udruge pozdravile.

Nakon inicijative Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i stručnog mišljenja Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je ukinuo doplatu za lijek glukagon za nazalnu primjenu i uvrstio ga na osnovnu listu lijekova.

HZZO je lijek glukagon za liječenje teške hipoglikemije u odraslih i djece stavio na osnovnu listu krajem prošle godine, no u međuvremenu je uveo doplatu od 43 eura. Ipak, nakon inicijative udruga, došlo je do izmjene kriterija na osnovnoj listi lijekova za primjenu na teret obveznog osiguranja.

Pročitajte i ovo Prosvjed svinjogojaca Borba za preživljavanje Prosvjedi seljaka šire se Hrvatskom: "Plenković se igra s nama. Vrijeme je da kažemo - dosta je!''

Iz udruga ističu kako je ta vijest najviše razveselila djecu i mlade sa šećernom bolešću tipa 1, kojih je gotovo dvije tisuće.

"Mi smo jako zadovoljni ovom odlukom. Pogotovo za djecu i adolescente, jer se naša udruga Cukrići doista borila da taj lijek dođe na osnovnu listu lijekova HZZO-a", istaknula je predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach na 93. Danima dijabetologa u Osijeku.

Mach je dodala kako ovo predstavlja i manju brigu za roditelje jer će moći biti sigurniji da će njihovoj djeci netko moći pomoći ovakvom vrstom lijeka ako im se, primjerice, u školi ili vrtiću dogodi da dođu u stanje teške hipoglikemije.

"HZZO je od Hrvatskog Društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora zatražio i dobio stručno mišljenje vezano za lijek glukagon za nazalnu primjenu, koje je uvaženo", istaknuo je predstojnik Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac" i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri HLZ-u Dario Rahelić.

Pročitajte i ovo Predstavljanje političke stranke Izbori su sve bliže Hrvatska je dobila novu političku stranku: Ima poznatih lica, obećavaju plaće veće za 50 posto

Objasnio je kako je time glukagon u spreju stavljen na osnovnu listu HZZO-a za najosjetljivije skupine osoba sa šećernom bolešću tipa 1, te osobe s tipom 2 koje imaju četiri ili više doza inzulina na dan, osobe na inzulinskim pumpama i trudnice.

Iz HZZO-a su u petak priopćili kako status lijeka na Dopunskoj listi nije promijenjen što znači da se kod svih ostalih bolesnika lijek može propisivati i dalje uz doplatu u skladu s registracijskim statusom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene