Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Naknada za ispuštanje velikih količina CO2

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtke koje u okoliš ispuštaju emisije s više od 30 tona ugljikovog dioksida (CO2) godišnje plaćat će naknadu po toni ispuštenog CO2 11 kuna, iduće godine 14 kuna, a 2009. naknadu od 18 kuna.

Vlada je danas, naime, donijela uredbu o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i kriterijima za utvrđivanje naknade na emisiju CO2 u okoliš.

Pročitajte i ovo Novac - 2 Nacrt izmjena Zakona Veće naknade nezaposlenima u drugoj polovici ove godine? Poznato koliko bi trebale rasti, za koga i u kojem razdoblju Naknade lokalnim dužnosnicima - 3 Tko ih koristi, a tko ne? Od službenog automobila do besplatnog toplog obroka: Pogledajte kakve sve pogodnosti imaju gradonačelnici, župani i načelnici

Naknada u RH bit će bitno manja od one koja se plaća u državama EU, jer po riječima ministrice zaštite okoliša Marine Matulović Dropulić najmanju naknadu od 40 kn po toni plaća Češka a najvišu Mađarska od čak 600 kuna.

Naknadu neće plaćati obveznici koji u okoliš ispuštaju emisije CO2 nastale izgaranjem bio mase ili bio razgradivog otpada jer se ta goriva smatraju CO2 neutralnima, dok će tvrtke koje proizvode električnu energiju za javnu uporabu naknadu plaćati temeljem korektivnog faktora pa će im ta naknada biti i do 50 posto niža nego li je utvrđeno za velike onečišćivače.

Vlada je s današnje sjednice u redovitu Saborsku proceduru uputila Prijedlog novog zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se sukladno propisima EU s dvadesetak bolesti predlaže dopuniti popis zaraznih bolesti čije je sprječavanje i suzbijanje od interesa za državu.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić kazao je da je zakonske promjene inicirala pojava novih zaraznih bolesti (SARS, AIDS, legionarska bolest, ptičja gripa) ili bolesti koje su promijenile svoju epidemiološku sliku - rezistentna tuberkuloza, hospitalne infekcije, te je stoga nužno proširiti listu zaraznih bolesti koje se obvezno prijavljuju Epidemiološkoj službi.

Dodao je da je cilj zakona i omogućiti učinkovitiji rad Sanitarne
inspekcije, bolju organiziranost koordiniranost i kontrolu u slučaju epidemije, a zakon uvodi i mogućnost da ministar zdravstva pojavi li se opasnost od zarazne bolesti koja nije evidentirana u popisu može odrediti da se i na tu bolest primjenjuju zakonom propisane i druge potrebne mjere.

Saboru je upućen i prijedlog izmjena zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kojim se među ostalim kao područje definira ekološko pčelarstvo, definirani su uvjeti za označavanje ekološkog proizvoda, vođenje baze podataka poljoprivrednog reprodukcijskog materijala proizvedenog u ekološkoj proizvodnji itd.

Da je riječ o ekološkoj proizvodnji (poseban sustav održivog
gospodarenja u poljoprivredi i šumarstvu koji obuhvaća uzgoj bilja i životinja, proizvodnju hrane, sirovina i prirodnih vlakana te preradu primarnih proizvoda), potvrđivalo bi se posebnim certifikatom.

Saboru je na potvrđivanje upućen ugovor o zajmu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt unutarnje vode (vodoopskrba, zaštita voda u slivu Save, Drave i Dunava, obrana od poplava u slivu Save) - zajam iznosi 100 milijuna eura a RH u projektu sudjeluje s 5,3 milijuna eura.

Vlada je Saboru na prihvaćanje uputila izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u prošloj godini, po kojemu je lani za ulaganja u naseljene otoke iz proračuna izdvojeno 1,26 milijardi kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene