Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krijumčarili kokain preko Atlantika

Najveći dio postupka protiv osumnjičenih u akciji Familia vodit će Hrvatska: ''Zaključeno je da imamo najbolju procesnu poziciju''

DORH, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
DORH, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Glavnina kaznenog postupka u slučaju Familia vodit će se u Hrvatskoj. Ta je odluka donesena na razini Eurojusta.

Na razini Eurojusta dogovoreno je da će se kazneni postupak u akciji Familia voditi uglavnom u Hrvatskoj, objavio je DORH.

Hrvatska je zato Švicarskoj podnijela zahtjeve za izručenje trojice okrivljenika, državljana Hrvatske, Češke i Crne Gore koji su uhićeni u svibnju 2019. godine. Oni su u protekla dva mjeseca Hrvatskoj i izručeni.

Okrivljenike se, zajedno s još pet osoba, sumnjiči za zločinačko udruženje, neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje isprave te nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja te eksplozivnih tvari.

''Na sastanku organiziranom u Eurojustu, na kojem su uz predstavnike USKOK-a sudjelovali i predstavnici tužiteljstava iz Češke, Italije, Francuske i Švicarske, zaključeno je da Hrvatska ima najbolju procesnu poziciju za kazneni progon organizirane kriminalne grupacije'', navodi DORH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna na tri kontinenta Balkanski narkobos Michael Doković izručen Hrvatskoj! Pao u akciji krijumčarenja više od tonu i pol čistog kokaina

Pročitajte i ovo Zaplijena u policijskoj akciji Familia (Foto: Dnevnik.hr) balkanski kartel U velikoj međunarodnoj policijskoj akciji Familia uhićeni i Hrvati: Kriminalci pokušali prokrijumčariti više od tonu i pol čistog kokaina

Izručenjem trojice okrivljenika Hrvatskoj je u ovom trenutku dostupno petero okrivljenika, a traže se još dvije osobe iz Srbije i jedna osoba iz Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, kriminalističko istraživanje kodnog imena Familia započelo je krajem 2017. godine na inicijativu PNUSKOK-a na temelju informacija koje je prikupila hrvatska policija. Identificirana je dobro organizirana kriminalna skupina (OCG), dio takozvanog Balkanskog kartela, s pripadnicima u mnogim zemljama Europske unije i svijeta.

Kriminalna skupina bavila se prekoatlantskim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Europu i Aziju, kao i pranjem novca dobivenog tim krijumčarenjem.

MUP je krajem srpnja priopćio da je u akciji uhićeno 16 osoba – 11 u Europi (Hrvatska, Češka, Srbija i Švicarska) te pet u Hong Kongu. Policija je u sklopu akcije zaplijenila više od tone kokaina, točnije više od 600 kilograma u Švicarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu.

U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švicarskoj zaplijenjeno je 2 milijuna eura u gotovini te skupocjenih predmeta u vrijednosti većoj od milijun eura (visokokvalitetni satovi, vozila).

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene