Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Daleko ispod prosjeka regije

Najslabiji rast u šest godina: Financijska imovina naših kućanstava porasla za samo 2,6 %

Kune, ilustracija (Printscreen Informer)
Kune, ilustracija (Printscreen Informer)
"Financijska imovina hrvatskih kućanstava porasla je za samo 2,6 % u 2017. godini, što je najslabiji rast u šest godina i također je daleko ispod regionalnog prosjeka", navodi se u Allianzovom izvješću o globalnom bogatstvu.

U izvješću se navodi kako su glavni „krivac“ za te slabije rezultate bili vrijednosni papiri koji su se smanjili za 2,1 %.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Što nas sve čeka? Velika anketa najvećih hrvatskih kompanija: Najavljene dobre vijesti za ovu godinu, ali postoje ozbiljni strahovi Slika nije dostupna Novo izvješće FOTO Svijet nikada nije bio bogatiji: Gdje je Hrvatska?

"Nasuprot tome, imovina iz osiguranja i mirovine mjerila je zdravi rast od gotovo 10 %. Kao posljedica toga, njezin udio u portfelju imovine dodatno se popeo na otprilike 26 %; u posljednjih deset godina taj je udio više nego udvostručen. Istovremeno, obveze su se povećale za 1 %, što je prvo pozitivno povećanje od 2011. godine. Omjer duga kućanstava, međutim, nastavio je padati na 36 %, tek nešto iznad regionalnog prosjeka istočnoeuropskih članica EU-a. Sada je za 7 postotnih bodova niži od njegova vrhunca u 2010. godini", piše u izvješću.

S obzirom na slabi rast imovine i povećanje obveza, neto financijska imovina također je bila razočaravajuća: porasla je za samo 3,3 % u 2017. godini; prosjek iz prethodnih godina od 2012. godine iznosio je 9,2 %. S neto financijskom imovinom po stanovniku od 9.980 EUR, Hrvatska je dospjela na 33. mjesto na popisu najbogatijih zemalja (financijska imovina po glavi stanovnika).

U regionalnom poretku Hrvatska je ostala na broju 6; regionalni popis predvode Češka Republika i Slovenija. Na vrhu popisa, Švicarska se ponovno našla na prvome mjestu koje je prošle godine izgubila od SAD-a. Općenito, europske su zemlje 2017. godine stajale bolje nego prethodnih godina; to, međutim, odražava prije svega jači euro.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene