Fizikalna terapija, ginekologija, specijalističke ordinacije oftalmologije i radiologije - nije riječ o kliničkom bolničkom centru, već o Domu zdravlja u Ozlju. Liječnika ne manjka, pacijenti su zadovoljni, a za liste čekanja - nisu čuli.

Galerija


U ovom ozaljskom Domu zdravlja nema lista čekanja. Usluga je kao u najboljim kliničkim centrima. Od danas i specijalistički pregledi radiologije i oftalmologije.

Vezani članci Čekaonica u bolnici, arhiva (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Poslali je hitno na pregled "magnetom". Možete li pretpostaviti što joj se dogodilo? "Snalazi se kako znaš, ipak živiš u Hrvatskoj" Pomoć za smanjenje lista čekanja (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Novi potez HZZO-a izazvao oprečne reakcije: "Ovo je samo kap u velikom požaru zvanom liste čekanja!"

"Bolnice su ionako preopterećene i velike su liste čekanja, velika je prednost ljudima da mogu u svom domu zdravlja napraviti, gdje im je bliže, određene preglede", rekla je Ines Kolar, dr. radiologije. 

"Kod nas za sada nema lista čekanja, ove djelatnosti su se otvorile, mi uredno popunjavamo, doduše kada se otvori novi termin on se u roku 24- 48 sati popunjava", objašnjava Nada Diković, ravnateljica Doma zdravlja. 

Ovakva medicinska usluga ima i svoju cijenu. Većina sredstava stigla je iz EU.

"Povučeno je milijun i 500 tisuća kuna, Milijuni i nešto sitno za medicinsku opremu, a preko 500 tisuća kuna je povučeno za infrastrukturne radove", objašnjava Diković. 

"Mi ne moramo odlaziti Karlovac, Zagreb, ne znam kuda dalje da bi obavili neke specijalističke preglede. Sad ih imamo lijepo u našem centru grada", govori građanka Ljubica Mojčec. 

"Ja sam iznimno vrlo zadovoljna time, čini me jako sretnom da se nešto radi u ovom gradu i da naši pacijenti čim prije mogu doći na red i da čim prije to obave", reklča je Mihaela Tržok iz Ozlja. 

Osim u opremu ulaže se i u liječnike. Sve više mladih liječnika za posao odabire grad Ozalj.

"U malim sredinama puno je prisniji odnos s pacijentima, daje se mogućnost napredovanja, tu imate potporu grada, zajednice, tako da ne treba bojati otići u malo mjesto raditi", objašnjava Martina Peraković, dr. dentalne medicine. 

Ni budućnost ovdje neće biti upitna. Liječnika neće nedostajati.

"Počelo se s usavršavanje liječnika opće medicine koji je tu iz našeg kraja. Doktorica Katarina Črnej Brozović je iz Draganića i upućena je na specijalističko usavršavanje. Ona će se za četriri godine vratiti u Dom zdravlja, zamijenit će jednog liječnika kad bude oslobođeno jedno mjesto u timu", objašnjava cijeli proces ravnateljica Doma zdravlja. 

U domu zdravlja s planovima ne misle stati. Nove investicije su već u pripremi. Jedna od njih je i razvijanje zdravstvenog turizma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr