Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Najmlađem preminulom bilo je tek 17 godina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Republike Hrvatske na današnjoj izvanrednoj sjednici donijela je odluku da se ponedjeljak, 3. rujna, proglasi danom nacionalne žalosti. Broj žiro računa za pomoć obiteljima stradalih vatrogasaca Raiffeisen banka 2484008-1500154167.

Radi se, rečeno je, o najvećoj tragediji u povijesti hrvatskoga vatrogastva. 

Pročitajte i ovo Dvije osobe poginule u prometnoj nesreći u Kaštel Sućurcu Građani spasili dijete Kaštela zavijena u crno, motociklisti i mlada vozačica smrtno stradali: "Ovo je prometni terorizam, kazna bi trebala biti izravni zatvor" Slika nije dostupna 'Ostavke ne rješavaju problem, ali je riječ o moralnom činu'

Predsjednik Mesić zatražio je utvrđivanje odgovornosti, a glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, koji je, inače, kasno navečer najavio ostavku, izjavio je da su vatrogasci sami procijenili situaciju na terenu. 

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin izjavio je danas da je vatrogasna intervencija na Velikom Kornatu "apsolutno bila potrebna". 

Odgovarajući na komentare da uopće nije trebalo gasiti taj požar, Jurin je u Murteru izjavio da se vatrogasna služba odaziva na svaki poziv, ne vrednujući što gori i čije gori.
Na kraju, rekao je, radilo se o požaru u Nacionalnom parku te
dvadesetak kuća koje se tamo nalaze. 

Iako postoje standardni postupci u gašenju požara, Jurin je ustvrdio kako je svaki požar drukčiji. 

Zapovjednik i svaki pojedini gasitelj te postupke primjenjuju u datom trenutku i prostoru, ovisno o vjetru, orijentaciji, strmini, blizini puta i drugim okolnostima, rekao je.

Jurin je kazao kako su sami vatrogasci na terenu prosudili kako postupiti u tom trenutku. 

- Očito je u njihovoj prosudbi bila greška čim su se našli u okruženju, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Jurin dodavši kako se zbog nepredvidivih vremenskih prilika vatrogasci lako mogu naći u takvoj situaciji. 

Poginuli su Dino Klarić (1974), Ivica Crvelin (1955), Ivan
Marinović (1970) iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik; 17-godišnji Marko Stančić iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tisno, te Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, obojica rođeni 1988., iz DVD-a Vodice. 

Teško ozlijeđeni i u životnoj opasnosti su Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić iz DVD Tisno, Marinko Knežević iz JVP Šibenik i Karlo Ševerdija iz DVD Vodice. 

Broj žiro računa za pomoć obiteljima stradalih vatrogasaca
Raiffeisen banka 2484008-1500154167 

U policiji za sada nema potvrde o navodnom privođenju osam osoba koje su krive za izazivanje požara. 

Navodno se radi o građevinskim i turističkim radnicima koji su na Kornatima obavljali sezonski posao.

Prema neslužbenim informacijama privedeni su zbog snimke njemačkog turista na kojoj je snimljen sam početak požara i osobe koje su vatru zapalile. Navodno se radi o zaposlenicima splitske tvrtke Lavčević d.d. 

Još nema službenih informacija o okolnostima koje su uzrokovale tragediju. 

Najčešća verzija događaja koji su doveli do jučerašnje tragedije kaže da su se vatrogasci našli na brdu iznad uvale Šipnata kada je vjetar promijenio smjer. Zbog vjetra se oko njih, navodno, formirao vatreni obruč iz kojeg nisu mogli pobjeći. 

Izvanredna sjednica Vlade počela je minutom šutnje za sve poginule, a premijer Ivo Sanader izrazio je sućut obiteljima poginulih u ime Vlade i svoje osobno. 

Premijer je najavio provođenje istrage o uzrocima teške
tragedije, ističući kako će se istraga provesti do kraja. Zatražio je od mjerodavnih tijela države da se, ako se utvrdi da je požar bio podmetnut, počinitelji privedu pravdi i kazne.

Mesić: Neće biti teško utvrditi tko je ovdje zakazao

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izvijestio je da su četvorica ozlijeđenih vatrogasaca, od petorice koji su noćas iz Zadra zbog teških ozljeda prebačeni u Zagreb, u iznimno teškom stanju. 

Rekao je da su dvojica vatrogasaca koji su zadržani u zadarskoj Općoj bolnici jutros zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prebačeni u Split.


>> Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik, najavio ostavku

>> Benko o uzrocima požara i pogibiji vatrogasaca

>> Kirin: 150 policajaca provodi istragu

>> Udruga vatrogasaca: Nećemo dopustiti da se bilo što sakrije

>> U požaru poginulo 6 vatrogasaca, još petorica kritično  

>> Rončević: Vojska ostaje na Kornatu


'Kako je moguće da se ti mladi ljudi nađu u prostoru iz kojeg nema izlaza, tko je vodio tu operaciju', jasno je Mesić dao do znanja da traži utvrđivanje odgovornosti. 

'Ako se se požar može zaustaviti, treba ga zaustaviti, ali ako ne, mora biti pravac povlačenja. Tko je organizirao gašenje požara na ovakav način, koji je odnio ovoliko mladih života', upitao je Predsjednik. 

Dodao je kako je dobio informaciju da je medicinska struka reagirala maksimalno dobro da se ranjenici zbrinu u medicinske centre, te se s njima postupa na najvišoj razini koju medicina može pružiti. 

Na novinarski upit ima li informaciju tko je odgovoran na stradanje vatrogasaca Mesić je odgovorio kako to još ne zna.
'Ja sada tu informaciju upravo tražim i da se utvrde svi koji su odgovorni. Neće biti teško utvrditi tko je ovdje zakazao', drži Mesić. 

Prema njegovim riječima radi se o banalnom slučaju, jer je gorila trava, no objekti mogu izgorjeti, ali ne smije stradati niti jedan čovjek. 

Inače, petorica vatrogasaca, od kojih su četvorica u kritičnom stanju i imaju opekline drugog, trećeg i četvrtog stupnja, odnosno 80 do 100 posto tijela im je opečeno, što su ozljede opasne po život, jučer oko 23 sata transportirani su u Zagreb. 

Kako su ozlijeđeni bili u izuzetno teškom stanju i prikopčani na aparate, zračni je transport bio preopasan pa je 5 kola Hitne pomoći s petoricom teško ozlijeđenih vatrogasaca iz zadarske bolnice, u pratnji policije, krenulo za Zagreb. S njima su bili anesteziološki timovi, a u Zagrebačkim bolnicama na Traumatologiji i u KB Dubrava, sve je bilo spremno za prihvat ozlijeđenih. 

Vatrogasci još uvijek kritično

Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika, Mladena Jurina, vatrogasci su nastradali u trenutku kada se kanader išao puniti gorivom. 

'Operirali smo dvojicu vatrogasaca....I nakon zahvata njihovo je stanje opasno po život', izjavio je šef kiruške službe u KB Dubrava docent Toni Kolak. 

Ravnatelj KB Dubrave Milan Kujundžić dodao je kako će u danima koji dolaze trajati borba za njihove živote jer imaju opekline od drugog do četvrtog stupnja. 

'Kod jednog je preko 80 posto kože zahvaćeno opeklinama, a kod drugog oko 60 posto', rekao je Kujundžić. 

Još trojica vatrogasaca prebačena su iz Zadra u zagrebačku Traumatološku kliniku s opeklinama od II. b do III. stupnja, odnosno gotovo cijeloga tijela. 

Ispred Traumatološke bolnice dočekali su ih predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković i njihov sindikalni predstavnik Mladen Magdić. 

'Došli smo dočekati dečke i pomoći im da prebrode ono što im se desilo. To je najmanje što možemo učiniti', rekao je Magdić te je naglasio da su vatrogasci na Kornatu uspjeli obraniti od požara 8 kuća, ali i naveo da su nastradali u požarnoj oluji nastaloj uslijed velikog vjetra i nevremena. 


I oni su po dolasku u Traumatološku bolnicu podvrgnuti intenzivnom kiruško-anesteziološkom liječenju i sva su trojica u životnoj opasnosti, potvrdio je zamjenik ravnatelja Klinike za traumatologiju dr. Draško Boljkovac. I njima je opečeno od 80 do 95 posto kože, te se nad njima nastavlja intenzivno liječenje. Dr. Boljkovac je istaknuo kako je Kirurgija Županijske bolnice u Zadru izuzetno dobro pripremila ozlijeđene za transport. 

Ozlijeđeni vatrogasci iz Zadra stigli u splitsku bolnicu u teškom stanju i životno ugroženi.

Dvojica vatrogasaca ozlijeđenih na Velikom Kornatu, koji su premješteni iz zadarske Bolnice u Split na Odjel plastične kirurgije i opekline Kliničke bolnice na Križinama, u vrlo su teškom stanju i životno su ugroženi, izvjestio je ravnatelj splitske Bolnice dr. Dujomir Marasović. 

Rekao je da obojica imaju opekline trećega stupnja po rukama i nogama. 

Nad 22-godišnjakom, koji je bez svijesti i diše uz pomoć
respiratora, u tijeku je operativni zahvat, dok je 23-godišnjak
operiran u Zadru i u nešto je boljem stanju. 

Na konferenciji za novinare u Šibeniku objavljeno je kako su u zadarskoj bolnici bili zbrinuti Frano Lučić iz DVD-a Tisno i Ante Juričev Mikulin iz DVD Vodice. 

Njima je u Zadru pružena medicinska pomoć, no za nastavak liječenja bilo ih je potrebno premjestiti u splitsku Kliničku bolnicu koja ima poseban odjel za opekline i plastičnu kirurgiju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene