Stotine spasilaca u četvrtak nastavljaju potragu za desecima nestalih u masovnom odronu tla koji je prouzročio tajfun Mangkut, odgovoran za smrt 81 osobe na Filipinima.

Galerija


Većina je mrtvih i nestalih iz sjeverne regije Cordillera, uključujući najpogođeniju provinciju Benguet ,gdje je zbog odrona tla zatrpano staro rudarsko mjesto u Itogonu.

Vezani članci Japan poharala oluja Krosa (Foto: AFP) Snažno nevrijeme poharalo jug Japana: Poginula najmanje jedna osoba, 49 ozlijeđenih Slika nije dostupna Razoran tajfun stigao na Filipine: Vjetar puše i do 200 km/h, 23 nestalih

Spasioci su lopatama i motikama kopali po blatu u selu Ucab u općini Itogon, gdje se dogodio najveći od pet odrona tla.

"I dalje držim da su to 'spasilačke operacije' jer ne želim izgubiti nadu da ondje još uvijek ima preživjelih", rekao je predsjednički savjetnik za nadgledanje operacija pomoći Francis Tolentino.

Više od 236 tisuća stanovnika raseljeno je zbog tajfuna Mangkuta, najjačeg dosad na Filipinima u ovoj godini, koji je naštetio poljoprivredi, a šteta se procjenjuje na 270 milijuna dolara, rekli su iz Odbora za nacionalne katastrofe.

Filipine u prosjeku pogodi 20 ciklona svake godine, uzrokujući poplave, odrone tla i druge nesreće.

Najsnažniji tajfun u bližoj povijesti bio je tajfun Haiyan, koji je pogodio zemlju u studenom 2013., pri čemu je smrtno stradalo 6300 osoba, a raseljeno više od 4 milijuna. (Hina)