Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotine na zidovima

Najezda žohara u zagrebačkoj gimnaziji: Učenici vrište, oglasila se ravnateljica

U školskim hodnicima su nepoželjni gosti. U zgradi koju dijeli nekoliko zagrebačkih gimnazija pojavili su se žohari. Iz škole kažu kako redovito obavljaju dezinsekciju, a u četvrtak je stigla i hitna intervencija. Što žohare privlači i koliko ih se teško riješiti, od stručnjaka je doznala reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Po zidovima i podovima hodnika zagrebačke Klasične gimnazije plazile su stotine žohara. Pojavila se i videosnimka nametnika, a čuju se i vriskovi učenika.

Žohari su se po zgradi masovno proširili iz podruma zgrade, točnije cijevi iz podruma u četvrtak poslijepodne. U narednim danima trebala bi se provesti deratizacija.

S hitnim intervencijama, upoznati su i u tvrtki za deratizaciju. Posebno je teško ukloniti smeđe žohare, bolji su u skrivanju.

"Manje ih ima zimi naravno, ali imamo itekako puno posla. Povišenje topline i oni se manifestiraju sve više i više", navodi mag. inženjer agronomije Filip Jovanović.

Pa su često u kuhinji, kotlovnici, a može ih se vidjeti nakon radova. Što se moglo dogoditi u slučaju gimnazije, kaže stručnjak.

"Zbog nekakvog poduzimanja odjednom su negdje izašli zbog nekakve pukotine, ali kad ih je toliko odraslih i toliko pod dnevnom svjetlosti, to je znak jake zaraze", rekao je Rene Švajger, diplomirani sanitarni inženjer.

Ustanova sama ugovara tvrtku za dezinsekciju

Iz grada Zagreba kažu kako svaka ustanova pa tako i škola, sama ugovara tvrtku koja će obaviti dezinsekciju. To im je i obaveza.

"Minimalno dva puta godišnje za što podliježe zdravstvenom nadzoru, Sanitarne inspekcije, mora priložiti potvrdu. U slučaju da postoji infestacija, neki problem, onda do svođenja na biološki minimum koliko je to puta potrebno. Ako se radi o smeđim žoharima, onda to treba biti minimalno tri puta", dodaje.

Jednom kada se pojave, teško ih se riješiti, ali nije nemoguće. Treba biti uporan, a posebice ako se radi - o školi.

Oglasila se ravnateljica škole

O svemu se oglasila i ravnateljica škole Zdravka Martinić-Jerčić. "U zgradi na adresi Križanićeva 4a, gdje prostor dijele Klasična gimnazija i XVI. gimnazija, redovito se obavlja deratizacija i dezinsekcija nekoliko puta godišnje.

Nakon nekih radova redovnog održavanja uočeno je da su se pojavili kukci u velikom broju te je hitno pozvana tvrtka koja uobičajeno obavlja te poslove u našem prostoru. U roku od nekoliko sati problem je riješen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Navalili na ''gablec'' Nije za one slabijeg želuca: Sarajevski vijećnik objavio uznemirujuću fotografiju najezde žohara

Budući da se takvi poslovi ne smiju obavljati dok su učenici u prostoru škole, redovna deratizacija i dezinsekcija u cijeloj zgradi obavit će se, kako je i planirana, tijekom zimskog odmora učenika", kazala je Martinić-Jerčić za Jutarnji list.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene