Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dosadnih stjenica

Dijelovi Hrvatske bore se s najezdom žohara, stručnjaci savjetuju kako smanjiti njihov broj

Tvrtke za dezinfekciju uklanjanju žohare (Foto: Dnevnik.hr)
Tvrtke za dezinfekciju uklanjanju žohare (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tvrtke za dezinfekciju uklanjanju žohare (Foto: Dnevnik.hr) Tvrtke za dezinfekciju uklanjanju žohare (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nediljko Landeka (Foto: Dnevnik.hr) Nediljko Landeka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Silvio Šprem (Foto: Dnevnik.hr) Silvio Šprem (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija: Zarko Basic/PIXSELL Galerija 1/4 >>
Užarili su se telefoni tvrtki za dezinfekciju. Nakon letećih stjenica, problem stvaraju crni žohari, posebice u Istri gdje su se pozivi udvostručili.

Zbog tople i vlažne zime prirodna selekcija broj žohara nije smanjila. Žive u kanalizaciji i sustavima cijevi gdje se i razmnožavaju. S obzirom na to da se hrane ljudskom hranom, na njoj tako mogu ostaviti i razne bakterije.

Pročitajte i ovo Ilegalna gradnja u Istri Uništavanje istarskih ljepota Betonirali i prisvojili kilometre obale, gradonačelnikov prijedlog odbijaju: "Pobunili su se aktivisti koji nisu aktivisti nego vlasnici imovine u prvim redovima" Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 4 uzurpacija VIDEO Objavljene snimke sramotne devastacije naše obale: "Pred očima nam se događa okupacija, najgori su Slovenci"

Probleme su osim u Rovinju, Umagu i Puli uočili i građani Poreča.

''Dolaskom povećanog broja turista raste potrošnja vode što se tiče tuširanja, pranja, kuhanja, svega znači. Odvodnja se pogotovo u starim gradskim četvrtima povećava i onda prolaskom veće količine vode kroz cijevi oni bježe gore na mjesta gdje će lakše preživjeti. Znaju ući i u apartmane na prvom, drugom, trećem katu'', kazao je Silvio Šprem, kemijsko-tehnološki tehničar.

Aktivni tijekom noći

Žohari ne podnose svjetlo, pa su aktivni tijekom noći. Potpuno istrebljivanje nije moguće i zato se njihov broj pokušava smanjiti na prihvatljiv minimum. ''Ovisno o infestaciji. Znači, ako je slaba infestacija imamo normalno prskanje insekticidima koji su za njih već prilagođeni i propisani zakonom, a ako je veća infestacija uzimamo strojeve za zamagljivanje, takozvano orošavanje'', objašnjava Šprem.

Iz porodice žohara, kojih ima tri i pol tisuće, samo četiri vrste proglašene su štetnicima jer su se prilagodili čovjeku i potencijalni su prenosioci bolesti. Među njima i je crni žohar.

''U kontaktu su s mnogim bakterijama budući da su noću aktivni. Prelaze preko čistih površina, radnih površina i mogu nanijeti različite mikroorganizme, uzročnike bolestii na takve površine i na taj način prenijeti uzročnika bolesti dalje na neku namirnicu'', kaže Nediljko Landeka, diplomirani sanitarnji inženjer Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Najvažnija je preventiva

Najvažnija je, kažu stručnjaci, preventiva. Najčešće pozive upućuju oni koji su je zanemarili.

''Građani trebaju kontrolirati sifonske odvode, ventilacije i sve tokove kojima bi eventualno žohari mogli prodrijeti u stambene površine, posebno ako su neko vrijeme izbivali iz tog prostora. Ono što posebno naglašavaju stručnjaci je redovna dezinsekcija objekata koji pružaju uslugu hrane. Dakle, restorani, objekti brze hrane i svi koji imaju i najmanji doticaj s hranom. Jedino tako se broj crnih žohara može svesti na taj prihvatljiv minimum'', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Fabian Kapov.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene