Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osječani masovno usmrćuju svoje pse jer nemaju kamo s njima tijekom godišnjeg odmora. Azil za napuštene pse je prepun, a nove metode eutanazije zakonom su kažnjive. No, za usmrćivanje psa još nitko nije odgovarao.


Prije godišnjeg odmora Osječani jednostavno uspavljuju svoje pse, a na kaznu od 100 tisuća kuna za bezrazložno usmrćivanja psa gotovo nitko da i ne mari.

Vezani članci Psi i pčele Psi naučili zašto se ne smiju igrati sa pčelama, a vlasnici uslikali važne lekcije Doge maze - 28 Izgledaju zastrašujuće, ali su ogromne maze: Vlasnici se pohvalili svojim umiljatim gorostasima

Ta dva tjedna životinje plaćaju životom.

'Ja jesam pristalica eutanazije, ali samo kada je pas neizlječivo bolestan, a ne zbog toga što vlasnici nemaju gdje s njim kada idu na godišnji. To je nebulozno!, izjavio je veterinar dr. Antun Janković.

Smrtonosnu injekciju svoje je kućnom ljubimcu priuštilo već desetak Osječana.

- U četvrtak su ubili 3, u petak jednog, znači dva dnevno. Što to znači, 60 mjesečno? Pa to je stravično!, kaže Davorko Feil, voditelj osječkog azila.

Neki su psi ipak izbjegli smrt, ali su završili na ulici. Vlasnici bi za napuštanje psa, platiti kaznu od 15 tisuća kuna. No, do sada niti jedna kazna nije naplaćena. Udruge će tražiti ukidanje zakona, jer se ionako ne provodi .

- Taj zakon je mrtvo slovo na papiru! Mi podnosimo prijave, i prekršajne i kaznene, no sve one budu odbijene!, dodao je ogorčeni Feil.

Masovno napuštanje pasa tijekom ljeta ubire danak. Stanje u belomanastirskom azilu neizdrživo je. Gospođa Đurđica sa svog balkona danonoćno je svjedok maltretiranja pasa u azilu. Psi su gladni, žedni i agresivni.

- Da vi čujete taj lavež preko noći. Uopće ne možemo spavati,'rekla je Đurđica Milošević, inače susjeda koja živi u blizini azila. 

- Toliko su se jedne večeri tukli da su njih četvorica napala jednog, rastrgala ga i zadavila. A mi smo sve to gledali, priča potresena Đurđica.

Više u video prilogu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju