Meteor, ilustracija
Meteor, ilustracija Foto: Getty Images

Pred zoru 31. svibnja, postoji mogućnost da na nebu svjedočimo jednoj od rijetkih prirodnih pojava – kiša meteora. Meteori će biti vidljivi ako nebo ne bude prekriveno oblacima, najavio je u subotu koordinator Hrvatske meteorske mreže i dopredsjednik Hrvatskog astronomskog saveza Damir Šegon.


Kiša meteora je pojavi koja nastaje kada se Zemlja na svom putu oko Sunca sudari s oblakom sitnih čestica, meteoroida, izbačenih s kometa. U ovom slučaju to je komet 73P/Schwassmann-Wachmann čija se jezgra godine 1995. raspala na nekoliko dijelova, izvijestio je Damir Šegon, koordinator Hrvatske meteorske mreže i dopredsjednik Hrvatskog astronomskog saveza.

Raspad jezgre 73P je pritom na svojoj orbiti ispred i za sobom ostavio puno meteoroida s kojima se Zemlja u najvećoj mjeri ima sudariti oko sedam sati prema srednjoeuropskom mjerenju vremena. Meteoroidi prilikom izgaranja u atmosferi uzrokuju nebesku pojavu koju nazivamo meteor ili zvijezda padalica.

Iako će u to vrijeme kod nas uvelike biti dan, ukupno trajanje ovog mogućeg nebeskog vatrometa zvijezda padalica procjenjuje se na nekoliko sati i moguće je da ćemo neke od tih meteora vidjeti i iz naših krajeva, ističe Šegon

Brojnost meteora je velika nepoznanica: moguće je da će meteoroidi biti previše sitni da bi se njima uzrokovani meteori vidjeli prostim okom, moguće je da će biti dovoljno velike mase da budu vidljivi.

Procjene vodećih svjetskih stručnjaka na polju predviđanja ovakvih događaja slažu se u jednom, a to je da će se "nešto" dogoditi i variraju od običnim promatračima neprimjetne aktivnosti meteora pa sve do meteorskog pljuska od tisuće meteora na sat, naveo je Šegon.

"Mada je sam meteorski potok uzrokovan meteoroidima kometa 73P nazvan tau Herkulidi prema njegovom položaju iz godine 1930. kada je otkriven, radijant (točka iz čijeg će smjera meteori izvirati) ovogodišnjeg potoka nalazit će se u zviježđu Volara, na četvrtini puta od zvijezde Arktur prema zvijezdi Karlovo srce (u zviježđu Lovačkih pasa) i pred jutro manje-više iznad naših glava."

Završetak performansa Studija jednog zagrljaja autora Igora Zenzerovića - 2 Performans zagrljenih umjetnika na Cvjetnom trgu nije prošao bez incidenta: "Nekoliko momaka pokušalo ih je zastrašiti..."

Škola, ilustracija Skandalozno predavanje: Razrednica rekla 11-godišnjakinjama da paze kako se odijevaju jer dečke "drmaju hormoni"

Za one koji se slučajno ili s namjerom probude nakon dva sata u jutro 31. svibnja, ovu pojavu mogu opažati bez ikakvih pomagala. Dovoljno je, kaže Šegon, zakloniti se od okolnih izvora svjetlosti (Mjesec ovom prilikom neće smetati) i iz mraka promatrati nebo. Meteori potoka tau Herkulida trebali bi biti najbrojniji na visini od oko 30-ak stupnjeva od horizonta (oko trećine udaljenosti između horizonta i zenita), te bi u usporedbi s drugim meteorima trebali biti vrlo spori.

Za razliku od, na primjer, Perzeida koje su neki opažali tijekom sredine kolovoza, tau Herkulidi trebali bi trajati i do četiri puta duže (oko jedne sekunde).
Kao zaključak, navodi Šegon, moguće je da će se pred jutro 31. svibnja ove godine na nebu dogoditi nešto neuobičajeno. Moguće je da ćemo vidjeti jako puno zvijezda padalica, ali moguće je da se neće vidjeti ništa posebnog ni spektakularnog.

Ukoliko nekim slučajem u to vrijeme budete budni, bacite oko na nebo. Možda ćete prisustvovati nečem nezaboravnom. Tau Heculids bi mogli iznenaditi, ali i razočarati, dometnuo je koordinator Hrvatske meteorske mreže i dopredsjednik Hrvatskog astronomskog saveza Damir Šegon.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju