Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv novog Zakona o radu

Najavljen prosvjedni marš: 'Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Dan žena, 8. ožujka, u Zagrebu će se održati prosvjedni marš, kojim će ženske udruge ponovno upozoriti da novi Zakon o radu (ZOR) lošim rješenjima pogađa sve, posebice žensko radništvo.

Na Dan žena, 8. ožujka, u Zagrebu će se održati prosvjedni marš pod sloganom 'Nećemo zaboraviti 8+8+8', preuzet iz radničkog pokreta 1886. kad su se radnici borili za osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna, a na kojem će ženske udruge ponovno upozoriti da novi Zakon o radu (ZOR) 'mora pasti' jer lošim rješenjima pogađa sve, posebice žensko radništvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjed protiv 'terora šatoraša' Policija o prosvjedu: Bila je izuzetno opasna situacija! Slika nije dostupna Odbor za zakonodavstvo 'DA' zakonu o životnom partnerstvu! Arsen Bauk: 'To je demokratski kompromis'

Pokrenuto istraživanje o ravnopravnosti žena na upravljačkim pozicijama

Prosvjedno okupljanje započinje u 10,30 sati ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u Zvonimirovoj ulici odakle u 11,30 kreće do Trga bana Jelačića gdje će predstavnice Ženske mreže Hrvatske, Ženske sindikalne grupe i Ženske fronte za radna i socijalna prava pročitati zahtjeve i dijeliti letke.

Bit će tu sindikalistice Božica Žilić (Ženska sekcija SSSH) i Višnja Stanišić (Odbor žena NHS-a), Jadranka Klekar iz Ženske fronte, kao i Sanja Juras, Biserka Momčinović i Neva Toelle iz Ženske mreže Hrvatske.

Toelle je pozvala građane i građanke da im se pridruže upozoravajući da prijedlog novog ZOR-a donosi feksibilizaciju tržišta rada i rasap socijalne sigurnosti, a prošao je prvo čitanje u Hrvatskom saboru bez argumentirane javne rasprave i unatoč žestokom protivljenju svih sindikalnih središnjica.

'Novi ZOR promovira nesigurne, fleksibilne oblike rada - rad na određeno, agencijski rad i prijenos ugovora o radu (outsourcing) te legalizira dugogodišnje nezakonito ponašanje poslodavaca, pogotovo kad je riječ o prekovremenom radu, produljuje radni tjedan i do 60 sati. Uz to, ograničava pravo na sindikalno organiziranje i štrajk', rekle su na današnjoj konferenciji za novinare organizatorice prosvjednog marša.

U Zagrebu održan skup podrške BiH, dvije žene završile u policiji

Tim bi zakonom, kažu, posebice bile pogođene žene jer više od 90 posto novozaposlenih žena radi s ugovorima na određeno vrijeme što ih osobito diskriminira za slučaj trudnoće i majčinstva. Uz to, novi bi zakon imao teške posljedice po žene i zbog nemogućnosti usklađivanja njihovog privatnog života, rada i obiteljskih obveza.

'Žalosno je da smo prisiljene boriti se za podjelu 8+8+8 iz pretprošlog stoljeća jer se zaboravilo da je uz rad i odmor potrebno i kulturno uzdizanje, rekreacija, učenje, vrijeme za obitelj i podršku djeci i starijima', rekla je Biserka Momčinović podsjećajući i na parolu: 'Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi'.

Klekar smatra da se u socijalni dijalog moraju uključiti i tri pravobraniteljice, kao i Ministarstvo socijalne skrbi i mladih jer novi ZOR nije samo pitanje tržišta rada već općedruštveno pitanje.

"Novi ZOR mora pasti! Previše je mladih nezaposleno, previše žena diskriminirano, previše starih siromašno i poniženo. Demontažu socijalne države ne možemo prihvatiti. Na to nas obvezuje i 377 tisuća nezaposlenih kojima će se pridruživati sve više onih koji će ostati bez posla zbog fleksibilizacije rada", istakle su predstvnice ženskih udruga i sindikata.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene