Svetkovina Male Gospe u Solinu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Svetkovina Male Gospe u Solinu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić pozvao je u nedjelju, dan prije početka nove školske godine, odgojno-obrazovne djelatnike da se zauzmu za kršćanske vrijednosti te da ne dopuste da im briga zbog uvođenja novih metoda učenja, zasjeni "osobu učenika", njegova pitanja i potrebe.


"Vaša časna uloga obvezuje vas da se snažno zauzimate za kršćanske vrijednosti i načela koje dijele i vaši učenici i njihovi roditelji," poručio je odgojno-obrazovnim djelatnicima nadbiskup Marin Barišić u propovijedi na svetkovinu Male Gospe u Solinu

Vezani članci Marin Barišić (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Nadbiskup Barišić: Treba darovati se najpotrebitijima i biti svjedokom mira Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) U Splitu zaređeno 10 svećenika: "Današnje ređenje je vaše rođenje koje će mnoge obradovati"

Istaknuo je kako se iskreno se nada podršci odgojno-obrazovnih djelatnika i njihovom svesrdnom doprinosu cjelovitom odgoju djece i mladih.

"Ne dopustite da vam briga zbog uvođenja novih metoda, načina i tehnika učenja i podučavanja zasjeni osobu učenikâ koja je pred vama, njihova pitanja i njihove potrebe," poručio im je Barišić.

Po njegovim riječima, Isus Krist predstavlja nam Božji plan života koji uključuje i ujedno daleko nadilazi svaki plan, kurikulum Škole za život.

"Škola za život može se ostvariti jedino ako smo mi odrasli redoviti, pažljivi, odgovorni učenici u svakodnevnoj stvarnosti. Ali, ako mi svoj život i svoje ishode svedemo samo na imati, tehniku, kruh, neće to biti cjelovitost pogleda na život, već ćemo postati samo aranžeri sredstava za život bez cilja i smisla," istaknuo je nadbiskup.

Ako se pokušavamo služiti vezama, ugrozit ćemo nove naraštaje

Želimo li, dodao je, da škola u našem društvu bude doista škola za život, onda smo "mi odrasli učitelji za takvu školu", pozvani biti svjedoci cjelovita pogleda na život koji uključuje i obrazovanje i odgoj, odnos prema Bogu i čovjeku.

"No, ako se u životu pokušavamo služiti vezama, kuvertama, nepoštenim snalaženjem, a život traži rad, učenje, stručnost, poštenje, postat ćemo oporba životu, a ne svjedoci života, ugrozit ćemo nove naraštaje i potkopati temelje budućnosti humanog društva," naglasio je Barišić.

Po njegovim riječima, često se čuje govor o novom naraštaju u Školi za život, ali to je isprazan govor ako nam u školi ne bude života, ne bude učenika. Također je rekao kako Škola za život, kao i svaka druga reforma školstva u našem društvu ovisi "o nama odraslima takozvanim učenicima škole života."

"Poštovani ravnatelji, odgojitelji, učitelji i nastavnici, vi ste produžena ruka roditelja, prvih i povlaštenih odgojitelja svoje djece. Od iznimne je važnosti povezivanje i odgojno prožimanje obitelji i škole jer ono pozitivno utječe na razvoj učenika, njihovu socijalizaciju i učenje," kazao je Barišić.

Kazao je kako je naš identitet određen naslijeđem, ali i novošću kojoj se odgojem i obrazovanjem otvaramo.
"U našem trajnom i cjelovitom odgoju i obrazovanju, majka Marija nam je najbolja i najvažnija učiteljica života," poručio je nadbiskup Barišić.

Misi u Solinu, koja je okupila brojne vjernike, nazočili su premijer Andrej Plenković, ministri obrane, uprave i zdravstva Damir Krstičević, Ivan Malenica i Milan Kujundžić, saborski zastupnici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju