Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brine li itko?

RUŽNE SNIMKE S PLITVICA Smeta li ikoga ozbiljno zagađenje u jezeru 'pišaj-kakaj'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni park Plitvička jezera pod svjetskom su zaštitom UNESCO-a. Akciju Očistimo Hrvatsku - powered by Renault vode članovi eko udruge Zelene stope.

Nema mjesta panici. Sve je pod kontrolom na Plitvičkim jezerima. To što je porasla količina fekalija u 17-om plitvičkom jezeru (odnosno septičkoj jami) u selu Rastovača posljedica je topljenja snijega.

Pročitajte i ovo Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi Slika nije dostupna PORAST BROJA POSJETITELJA Plitvička jezera pucaju po šavovima: Hoćemo li postati generacija koja je uspjela "ubiti" biser hrvatskog krša?

Plavi dim što suklja iz razbijenih šahtova, u Nacionalnom parku, signalizira tek plavu opasnost. Još je daleko do crvene opasnosti koja nastupa u slučaju izlijevanja ove septičke jame. Istina, količina fekalija sada je preplavila zaštitnu mrežu no većih posljedica ipak neće biti. Tek brojni toaletni papirići koji se nakupe na žici biti će nijemi svjedoci ove neprirodne pojave.

Ovako to u Nacionalnom parku Plitvička jezera traje godinama i nitko se previše ne brine. Problem će se uskoro riješiti, to je gotovo pa sigurno - tako barem svi govore.

Akciju Očistimo Hrvatsku - powered by Renault vode članovi eko udruge Zelene stope. Pretpostavljam da će za isti stol tada sjesti Ministarstvo zaštite okoliša i prirode s predstavnicima Hrvatskih voda, možda dođu predstavnici i Bosanskih voda. Sigurno na taj sastanak dolaze i županijske vlasti. Red bi bio da se tu pojave i predstavnici lokalne vlasti. Sastanak se zakazuje već nekoliko godina i do njega će sigurno doći. Velika je vjerojatnost da će se održati upravo u nekom od hotela, naravno van sezone. Najbolje je da to bude u Znanstveno - stručnom centru „Ivo Pevalek“ koji je i zaslužan da su Plitvička jezera dobila svjetsku zaštitu UNESCO-a.

Znanstvena istraživanja na temu zaštite prirode ovdje imaju tradiciju dužu od 160 godina. Mediji javljaju da će se osnovati čak i povjerenstvo za sanaciju i rekonstrukciju pa i izgradnju komunalne infrastrukture. Njihov će zadatak biti uskladiti sve te lijepe želje sa Zakonom o vodama u Nacionalnom parku koji pak brani da se išta prekapa po Plitvicama glede odvodnje. Sa zakonom se nije igrati, potrebna je krajnja ozbiljnost i temeljita priprema na svim razinama što je u tijeku i vrlo brzo kreće realizacija. Hmmm…

Meni je vjerojatniji scenarij da sljedeći tjedan dođe do razvedravanja i prestanka oborina pa će automatski pasti razina fekalija na prihvatljivih tri metra. Na sreću (ili na žalost ) za Uskrs stižu brojni turisti iz svih krajeva svijeta željni romantičnih i neponovljivih prizora vode koja pada što znači opet veći dotok sredstava u blagajnu NP. Hoće li s brojem turista porasti i ovo „pišaj-kakaj“ jezero? Koga briga, koga smeta?
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene