U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici prašina, goli zidovi i paučina. I baš ništa ne upućuje da će ovdje za godinu dana biti važni sastanci. Radovi još nisu ni počeli.

Galerija Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić (Foto: Dnevnik.hr) Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčenović Burić (Foto: Dnevnik.hr)

Jedan od prvih koraka je preseljenje Gruntovnice. No, njezini zaposlenici i tisuće papira i dalje su na istom mjestu. Vlada ih je planirala preseliti do Nove godine. Ali, rok će probiti. Nijedan papir nije spakiran. A privremeni prostor nije do kraja definiran.

Vezani članci Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Poslodavci Vladi: "Hitno režite parafiskalne namete, kriza će biti teška" Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Glavni direktor HUP-a o Vladinim mjerama za spas gospodarstva: ''Očekivali smo čuti neki novi set mjera''

Ipak, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčenović Burić uvjerava da će se sve znati nakon blagdana. „Ne kasnimo u smislu izvršenja radova, ali nećemo moći jer se tražila adekvatna zgrada s adekvatnom cijenom da se to preseljenje dogodi“ kaže Pejčenović Burić.

A u šest mjeseci predsjedanja planira se više od tisuću i 400 sastanaka. Jedan do dva sumita i deseci konferencija. Administracija ubrzano zapošljava nove ljude. Svi će, uključujući i ministre, na tečajeve.

„Od jezične pripreme, ovisno o tome kako se radi u vijećima, do toga kako se vode pregovori, jer država koja predsjeda mora voditi pregovore s ostalim državama članicama“ rekal je Pejčinović Burić.

Neke od tema su proširenje i zapošljavanje mladih.

Bivša šefica diplomacije Vesna Pusić je uvjerena da Hrvatska kasni. „Bojim se da je tu više pristup ajmo pokušati tu proći ispod radara. A to nije dobro jer je predsjedanje za male države članice fantastična prilika. A kad Zagreb na šest mjeseci postane sjedište Europske unije, tisuće stranih gostiju spavat će u gradu. Prilika za zaradu ugostiteljima i hotelijerima“ objasnila je Pusić.

No Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić misli da bi moglo biti problema.

„Kapaciteti su puno manji nego potrebe, tako da ćemo morati paziti da se nekoliko sastanak ne dogodi istovremeno koji su veliki. Izazov će biti i sigurnost. Jer će Zagreb, osim tisućama službenika, koji putuju sa svojim šefovima, biti domaćin i nekim od najmoćnijih političara svijeta“ izjavio je Majetić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju