Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jednokratna naknada

Načelnik dalmatinske općine pozvao mlade: "Vratite se kući, dat ćemo vam 1000 eura"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matko Burić, načelnik općine Gradac, odlučio se na konkretne korake kako bi vratio mlade u ovu dalmatinsku općinu na području Makarske rivijere.

Sa 7500 kuna jednokratne naknade mlade želi potaknuti na povratak iz Irske i Njemačke, kamo su najvećoj mjeri emigrirali.

Pročitajte i ovo U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 1 Dizalice odlaze Dalmatinski betonski raj zabranjuje visoku gradnju: "Potražnja za stanovima je zaista velika" Makarska; ilustracija - 1 KONTROLA GRADSKE UPRAVE USKOK provjerava sporne projekte u Makarskoj, oglasio se HDZ: "Mi si ne uzimamo za pravo određivati tko treba biti uhapšen"

Nacrt odluke naći će se na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, a njome se želi potaknuti mlade koji su trbuhom za kruhom otišli u inozemstvo da se vrate u rodni kraj. Takvih je na području općine Gradac barem 30.

Burić kaže kako se ne zavarava time da će se Gračani koji su se snašli negdje u Irskoj ili Njemačkoj vratiti kući zbog nekoliko tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

"S jedne strane, to jest simbolična mjera kroz koju želimo poručiti da nam je stalo, ali s druge strane, ipak jest neki konkretan, prvi korak koji predstavlja prelazak s riječi na djela. Volio bih da se mladi vrate, ali iskreno, nisam siguran hoće li ova mjera biti dovoljna" kaže Burić, koji je upravo zbog tog razloga zajedno sa svojim timom išao i na poticaje koji će omogućiti neki kontinuitet u radu i zarađivanju.

Zamjenik makarskog gradonačelnika Joze Vranješ kaže da gradska vlast općenito dijeli mišljenje kako se jednokratnom pomoći neće nešto značajno postići.

"Treba osigurati kontinuitet i dati priliku ljudima da ovdje žive i rade, jer novac se potroši. Budući da je naša glavna gospodarska grana turizam, tako je prirodno pokušati razviti projekte u okviru turizma. Naša je namjera otvoriti poduzetnički inkubator i dati građanima povoljne uvjete u smislu prostora i nekih drugih poticaja. Da ljudi kroz tri, četiri ili pet godina dobiju uvjete za rad i pokrenu svoj vlastiti biznis. Zgrada na Sportskom centru bila bi za to idealna, ali sad je takva kakva jest, pa ćemo morati naći drugi prostor. Najkasnije u roku godine do godine i pol namjeravamo provesti ovu ideju u djelo. I sam sam devet godina radio izvan Hrvatske, a i moj je otac radio 30 godina vani, tako da znam o čemu se radi, s tom razlikom da sam ja išao vani više zbog karijere, kako bih se gradio u struci", kaže Vranješ, dodajući da grčku inicijativu pozdravlja jer je, veli, baš svaka pomoć mladim ljudima dobrodošla.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene