Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem pastike

Na Zrinjevcu u instalaciju ''Zelena'' možete ubaciti plastične boce

Instalacija za plastične boce (Foto: Luka Stanzl)
Instalacija za plastične boce (Foto: Luka Stanzl) Luka Stanzl
Aktualno Galerija Instalacija za plastične boce (Foto: Luka Stanzl) Instalacija za plastične boce (Foto: Luka Stanzl) Foto: Luka Stanzl Instalacija za plastične boce (Foto: Luka Stanzl) Instalacija za plastične boce (Foto: Luka Stanzl) Foto: Luka Stanzl Instalacija za plastične boce (Foto: Luka Stanzl) Instalacija za plastične boce (Foto: Luka Stanzl) Foto: Luka Stanzl +0 Instalacija za plastične boce (Foto: Luka Stanzl) Galerija 1/4 >>
Ovih je dana na Zrinjevcu osvanula instalacija velikih slova ''zelena'' koja poziva prolaznike da u nju ubace plastične boce u nju.

Uz instalaciju stoji natpis: ''Recikliranjem jedne plastične boce uštedio si 84 posto energije potrebne za izradu te iste boce iz novih sirovina.''

Dobar nam je ovo podsjetnik na važnost recikliranja za osiguravanje svjetlije budućnosti našeg planeta.

Samo plastika velik je problem za okoliš. Primjerice, nedavna studija pokazala je da plastika u svjetskim oceanima oštećuje svjetsku ekonomiju za milijarde dolara. Oštećena ili izgubljena morska bogatstva čiju neiskoristivost uzrokuje plastika u morima ljudima nanosi neopisivu štetu.

Plastični otpad može se pronaći nasukan na apsolutno svim obalama svijeta. I najnaseljenijima, i najizoliranijima. Utjecaj takvih ogromnih količina plastike u svjetskim morima ima poguban efekt na planktone, beskralježnjake, ribe, kornjače i sisavce.

Pročitajte i ovo Ministar Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) PROPALI PREGOVORI SA SLOVENIJOM Ministar Ćorić potvrdio kako je izvjesno da će Hrvatska dobiti odlagalište radioaktivnog otpada: "Plana B nema..."

Znanstvenici su dokazali da plastični otpad, osim što može plutati i više desetljeća te prevaliti udaljenosti i do 3000 kilometara, služi kao savršeno stanište za bakterije i alge, koje ponekad mogu ugroziti cijele ekosustave određenih mora.

Stoga razmislite prije nego iskorištenu plastiku odložite ''bilo gdje''.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene