Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi problemi u hrvatskom zdravstvu. Znate li gdje od danas možete vaditi krv? Pa čini se da to ne znaju ni liječnici opće medicine.


Do sada se to obavljalo u laboratoriju, a od sada su to dužni napraviti i obiteljski liječnici. Pacijentima je svejedno, ali liječnici upozoravaju bit će organizacijskih problema. Vađenje krvi novi je radni zadatak kojeg će sestra Mirna morati obavljati svakoga dana. 'Od 7 do 8 sati će biti samo to. Znači da nema pregleda. Ispočetka će sigurno biti teško. Ali sve se to radi zbog njih, tako da ne bi trebalo biti problema', pojasnila je.

Vezani članci Poziv na dobrovoljno darivanje krvi (Foto: Dnevnik.hr) Apel iz splitske bolnice: ''Nedostaje krvi svih krvnih grupa, nadamo se da će se građani odazvati našem pozivu'' Laboratorij, ilustracija (Foto: Pixsell, Sanjin Strukić) Dobio nezakonit otkaz zbog nastupa u Provjerenom, sad ga moraju vratiti na posao: ''Sve sam dokazao''

Drugim riječima, pacijenti će umjesto ispred laboratorija, na vađenje krvi čekati ispred ordinacije svoga liječnika. 'U svakom slučaju bolje nego se negdje zamarati i ići u Dom zdravlja. Kod svoje doktorice. To je normalno. Ovdje poznajete i doktoricu i sestru! ?Tako je. To je nekako europski', zadovoljno je komentirao pacijent Eduard Jani.

'Vađenje krvi korak unazad'

Ništa europsko u novom načinu vađenja krvi ne vidi liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Rukavina. Vađenje krvi u ordinaciji, za nju je korak nazad. 'Nećemo svaki dan vaditi krv. Stvorit će se liste čekanja za vađenje krvi s jedne strane, a s druge strane za to vrijeme ni sestra ni ja ne možemo pregledavati pacijente i raditi neke druge radnje', pojasnila je.

Mnogi su pogrešno shvatili da će krv moći izvaditi kod svakog pregleda, u bilo koje vrijeme. Dodatni je problem što sestre nisu educirane za vađenje krvi poput laboranata.