Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje u Njemačkoj

Svjedočio o jugoslavenskim tajnim službama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu na suđenju protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića završen je u četvrtak drugi dio svjedočenja Bože Vukušića koji je sudu iznosio svoje spoznaje o radu jugoslavenskih tajnih službi te ubojstvima političkih emigranata.

Vukušić je nastavio s predstavljanjem dokumenata koje je sakupio u svojstvu čelnika saborskog Povjerenstva za žrtve rata i poraća koja je djelovala u devedesetim godinama prošlog stoljeća te pružio uvid u to kako su donošene odluke o ubojstvima emigranata pa tako i Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena.

Pročitajte i ovo Ilustracija izgubila novac Prijavila krađu, a kada je policija pokucala na vrata imala je što za vidjeti: "Te noći sam se prepala" Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj"

Vukušić se pozivao na to da mu je neke informacije o povezanosti Josipa Perkovića i Zdravka Mustača dao Vice Vukojević koji bi se isto tako trebao pojaviti u svojstvu svjedoka na ovom suđenju.

Vukušić je na pitanje predsjednika sudskog vijeća Manfreda Daustera je li na njega vršen pritisak, odgovorio potvrdno.

„Na mene je vršen medijski pritisak a 2006. mi je prijećeno i smrću“, rekao je Vukušić.

Slučaj Perković: Vukušić svjedočio o hrvatskoj emigraciji i presudi za ubojstvo

Svjedočenje Bože Vukušića, jednog od ključnih svjedoka u procesu, odvjetnici obrane i optužbe ocijenili su suprotno.

„Mi na Vukušićevo svjedočenje gledamo izuzetno pozitivno. On je u siječnju i ova posljednja tri dana sudu pružio izvrstan temelj za nastavak procesa te dao uvid u način na koji su funkcionirale tajne službe u bivšoj Jugoslaviji“, rekao je Siniša Pavlović, odvjetnik sutužiteljice i udovice ubijenog Gizele Đureković.

On je posebno istaknuo dokazni materijala u vidu 15-tak audio zapisa koje je Vukušić predao sudu a na kojem se između ostalog pojavljuje i optuženi Perković i o kojima bi se trebalo raspravljati nakon što bude obavljen njihov transkript. Nakon toga bi se, kako procjenjuje Pavlović, Vukušić ponovno u Muenchenu trebao pojaviti u svojstvu svjedoka.

„Mislim da Vukušićevo svjedočenje tj. predstavljanje njegovih materijala predstavlja novu fazu u procesu. Na osnovi ovih materijala, sud bi trebao ispitati daljnje svjedoke koji bi trebali potvrditi direktnu umiješanost optuženih u ubojstvo Đurekovića“, rekao je Pavlović za Hinu.

Na osnovi Vukušićevih spisa sud je na svjedočenje pozvao bivše djelatnike jugoslavenske Udbe Ivana Lasića i Branka Traživuka koji bi trebali do ljeta svjedočiti putem video linka.

Sudac Dauster je potvrdio kako su s pravosuđima Srbije i Bosne i Hercegovine već ostvareni kontakti kako bi se omogućilo svjedočenje.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo smatra da je Vukušićevo svjedočenje išlo u korist obrane.

„Nama su posebno važne izjave Ivana Lasića a koje je Vukušić predao sudu i iz kojih se vidi da je odluka o ubojstvu Đurekovića donesena u Beogradu te da Josip Perković i Zdravko Mustač nemaju s tom akcijom nikakve veze“, rekao je Nobilo.

On je također istaknuo važnost svjedočenja Lasića i Traživuka koji će, po njegovom mišljenju, potvrditi da je Đurekovićevo ubojstvo planirano i organizirano na saveznoj, a ne na republičkoj razini na kojoj su djelovali Perković i Mustač.

Nobilo je rekao kako se Perković i Vukušić „poznaju još od 1983.“ i ustvrdio da je motivacija Vukušića da sudjeluje u ovom procesu i da naudi Perkoviću „osobne prirode“.

Proces bi trebao biti nastavljen 9. ožujka kada bi trebao svjedočiti slovenski publicist Roman Leljak koji bi trebao dati dodatni uvid u rad jugoslavenskih tajnih službi i u procese donošenja odluka o emigrantskim ubostvima.

Sud je najavio da će suđenje trajati najmanje do 17. prosinca ali promatrači procjenjuju da bi zbog obima materijala presuda mogla biti donesena tek sljedeće godine.

Prvobitno je suđenje trebalo trajati do kraja travnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene