Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kome besplatni udžbenici?

Plenković ponovio da treba utvrditi tko je odgovoran za curenje informacija: ''Ovo govorim bez primisli na pritisak''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aferu vjetroelektrane u kojoj je, među ostalima, uhićena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.

Premijer Andrej Plenković uvodno je rekao da je Vlada u cijelosti  privržena borbi protiv korupcije, da je dokaz samostalnog djelovanja policije i DORH-a upravo proces koji se odvija od prošlog tjedna. ''Borbu protiv korupcije želimo podržati i ohrabriti, institucije trebaju raditi bez upliva u njihov rad'', rekao je i podjetio da su ekspresno smijenili upletene u aferu. Osvrnuo se i na pucanje mjera za što kaže da su mogli su biti involvirani policija, DORH ili Sud, pa je rekao da treba utvrditi tko je odgovoran. ''Ovo govorim bez primisli na pritisak na neko od ovih tijela, ali je bitno utvrditi tko je odgovoran'', rekao je.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Podsjetio je da ćemo u idućih sedam godina imati na raspolaganju više od 10 milijardi eura. Izvijestio je da su primili 223 zahtjeva za najam stanova ljudi čije su nekretnine oštećene u potresu. Naglasio je da su mjere za očuvanje radnih mjesta u koronakrizi polučile dobre rezulatate. Više od 550 tisuća radnika bilo je uključeno u mjeru pomoći za travanj. Ukupno je za dva mjeseca izdvojeno 5,5 milijardi kuna.

Aktivnosti o koronavirusu

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u svijetu zaraženo gotovo 6,5 milijuna ljudi, a preminulo ih je 380 tisuća. U Hrvatskoj četvrti dan nema novooboljelih. ''Sa svega dva novooboljela u posljednjih tjedan dana, mi bilježimo brojke koje pokazuju uspjeh i ulijevaju sigurnost'', rekao je i ponovio da je Hrvatska epidemiju dočekala spremna i reagirala bez panike.

Potpredsjednik Davor Božinović rekao je da je nastavljen povoljan razvoj epidemiološke situacije te da Stožer u proteklih tjedan dana nije donosio nove odluke. Rekao je da se uspješno koristi aplikacija za ulazak turista u Hrvatsku.

Vlada je ovlastila ministra financija za potpisivanje Sporazuma o dobrovoljnom jamstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja bolesti COVID-1. Zdravko Marić najavio je da će se u lipnju nastaviti isplata mjera za svibanj, a dalje nekim segmentima. Ministar rada Josip Aladrović rekao je da je sporazum pozitivna poruka prema srednjeročnom i dugoročnom očuvanju radnih mjesta. ''Očuvat ćemo hrvatsko gospodarstvo i ekonomiju'', poručio je.

Besplatni udžbenici za dio učenika

Vlada je donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola slabijeg imovinskog statusa za školsku godinu 2020./2021. sredstvima iz proračuna, kao i odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola. Radne bilježnice, listiće i druga sredstva kupit će država učenicima slabijeg imovinskog statusa i članovima obitelji nezaposlenih hrvatskih branitelja. Radi se ukupno o oko 4500 učenika.

Izmijenili su Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. i to na način da će se sufinancirati prijevoz za učenike strukovnih škola koji idu na državnu maturu.

Donijet će i rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe udruzi Klub roditelja nedonoščadi "Palčići", u visini plaćenog poreza na dodanu vrijednost za nabavu uređaja u sklopu akcije "Palčići za Hrvatsku" u svrhu opremanja 30 rodilišta širom Hrvatske opremom koja se koristi u liječenju i skrbi o prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčad.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene