Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide se u štrajk

Na sastanak s Ostojićem došle samo medicinske sestre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić održao je sastanak s predstavnicima Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

Ministar Rajko Ostojić s predstavnicima medicinskih sestara razgovarao je  o njihovom zapošljavanju, edukaciji i prekovremenim satima.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Ivica Anić Kolaps zdravstva Zdravstveni sindikati u Hercegovini najavili opći štrajk: "Sve specijalističke ambulante i konzultativni pregledi će biti isključeni"

Na sastanak socijalnog dijaloga nije došao predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić koji od ministra Rajka Ostojića traži pismeni odgovor na zahtjeve koje su mu sindikati uputili prije više od mjesec dana. Na sastanak su došli samo predstavnici Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i njihova predsjednica Ankica Prašnjak.

Ostojić i Babić su obojica sudjelovali na otvorenju Hitnog bolničkog prijema virovitičke Opće bolnice Virovitica, ali se nisu sreli ni razgovarali.

>> PROPAO ZADNJI POKUŠAJ MIRENJA: Kako će se raditi za vrijeme štrajka?

Prije sastanka, Ostojić je izjavio da će oni koji žele dijalog doći, istaknuvši kako je nastavak socijalnog dijaloga preporučilo Gospodarsko socijalno vijeće u kojem su predstavnici sindikata. Socijalni dijalog nastavljam u dobroj vjeri, a oni koji ne žele pregovore i dogovore neće se odazvati.

Naglasio je da su svi ravnatelji bolnica dobili upute što i kako raditi ako u srijedu, 18. rujna, počne štrajk u bolnicama, a naputke će danas popodne i tijekom sutrašnjeg dana uputiti i građanima.

Izjavio je i da sindikalni pregovarači svojem članstvu ne prenose točne informacije s pregovora, što je razbjesnilo Babića koji je to nazvao 'brutalnom laži'.

'To je još jedan razlog da sve dok ne napiše crno na bijelo što zastupa i objavi to javno, sindikati nemaju što s njime pregovarati. Očito je da možda treba i proširiti štrajkaške zahtjeve', rekao je Babić.

Sindikalci traže od Ostojića pismeno očitovanje o prijedlogu kolektivnog ugovora koji su mu uputili prije više od mjesec dana. 'Želimo jasno vidjeti tko obmanjuje doktore, ministar ili ja, čim to dobijem odazvat ću se na pregovore u bilo koje doba dana i noći', kaže Babić. On tvrdi da su proceduralni uvjeti za štrajk ispunjeni pa će ga sindikati liječnika i medicinskih sestara u srijedu, 18. rujna, i započeti.

Štrajk će trajati dok ne ostvarimo zahtjev da kolektivni ugovor u naše ime i u ime medicinskih sestara mogu potpisati samo sindikati koji ih predstavljaju, a nikako neki treći sindikat na našu štetu, poručio je Babić. Pozvao je treći sindikat koji ne sudjeluje u štrajku, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, da 'pozove svoje članstvo i zbrine pacijente dok traje štrajk'. (M.D. / I.D. / Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene