Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjeta splitskom KBC-u

Ostojić za Babića: Svi smo nevini dok se ne dokaže suprotno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prilikom posjete splitskom KBC-u, ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je kako je za uhićenje Ivice Babića doznao iz medija te se pohvalio master planom bolnica koji,kaže, nitko nije imao hrabrosti napraviti u zadnjih 20 godina.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je u ponedjeljak prilikom posjeta splitskom KBC-u da je za uhićenje predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivice Babića doznao iz medija i da treba pričekati što će reći nadležna tijela, te ponovio kako su zakonski uvjeti za prekid štrajka liječnika odavno ispunjeni.

Pročitajte i ovo Ilustracija sretna nova godina! Nova godina donijela je nove promjene za pacijente: Neki će morati dublje posegnuti u džep za mnoge usluge Slika nije dostupna Štrajk ide dalje Ministar Ostojić: Postignut je vidljiv pomak! Sindikalac Babić: Prijedlog je sramotan!

"Koliko sam vidio u medijima, Glavni odbor HLS-a je sukladno zakonu i pozitivnim propisima procijenio da Babić ostaje predsjednikom sindikata. Ništa još nije dokazano. Svi smo nevini dok nam se nešto ne dokaže. To je uobičajena odluka sindikata i oni na to imaju pravo", rekao je Ostojić novinarima.

Ostojić je u splitskom KBC-u otvorio angiodvoranu i Jedinicu za intezivnu njegu Zavoda za dječju kirurgiju. Govoreći o lanjskom štrajku bolničkih liječnika, koji je trajao čak dva mjeseca, Ostojić je podsjetio kako je s HLS-om pregovarao od srpnja.

Prije štrajka je dva puta održano mirenje, a za vrijeme štrajka ostao potpuno otvoren za pregovore i nastavio sjediti za stolom s Babićem.

"Cijelo vrijeme smo komunicirali sukladno zakonu, a Ministarstvo i ja smo pokazali maksimalnu kooperaciju. Nažalost, HLS još uvijek nije potpisao kolektivni ugovor, iako su svi zakonski uvjeti za prekid štrajka već odavno ispunjeni", kazao je Ostojić.

'Spektakularno uhićenje nije bila slučajnost, već slanje poruke'

Sindikat ima svoja pravila igre, on je autonoman, ali je autonomna institucija i DORH, koja je očito imao neke spoznaje o Babiću, rekao je Ostojić ponovivši kako je o tom slučaju doznao iz medija. "Treba pričekati da institucije odrade svoj posao. Ne treba politizirati oko toga", poručio je Ostojić.

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan brzinom kojom Fina obračunava plaće u centralnom sustavu Ostojić je izrazio zadovoljstvo brzinom uključivanja Ministarstva zdravlja u Centralni obračun plaća (COP).

"Prvi smo napravili objedinjenu javnu nabavu i uštedili čak 500 milijuna kuna. Ta se 'špranca' sada radi na Vladi. Preslikali su naša iskustva", odgovorio je. Ministarstvo zdravlja među prvima je ušlo i u COP pa je normalno da smo imali određene "porođajne muke" zbog problema s bolnicama ili FINA-om, dodao je.

BIJES LIJEČNIKA: U zdravstvu ogorčeni novim pravilnikom

Ostojić je također istaknuo kako je "master plan bolnica neminovnost". Nitko u zadnjih 20 godina nije imao hrabrost napraviti objedinjenu nabavu, kao ni master plan bolnica. Sve to radimo radi bolje zdravstvene zaštite, a u doba recesije, u kojoj smo već šest godina, sredstava je sve manje, rekao je Ostojić.

Na upit da komentira napise o svojoj mogućoj smjeni zato što sustav zdravstva ponovno gomila gubitke, Ostojić je rekao da zajedno sa svojim timom radi vrlo težak i odgovoran posao, a na medijske napise nije se nikada osvrtao, pa neće ni sada.

Na novinarski upit je li on bio ministar kojem se Jasmina Jovev požalila da je po nalogu županice Marine Lovrić Merzel morala lažirati račune, Ostojić je odgovorio da nije dodavši kako svaku prijavu nadležne institucije trebaju razmotriti i donijeti neki zaključak. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene