Rovinj već neko vrijeme muku muči s divljim svinjama koje sve dublje zalaze u naselja i sam grad. Tražili su dozvolu za lov izvan lovnog područja i dobili je. Već ovog vikenda odrađen je prvi takav lov.

Galerija Divlje svinje - 1 Divlje svinje - 2 Renato Kalac +0 Franko Udovičić

Čeka postavljena izvan lovišta tamo je samo privremeno, i to na samo stotinjak metara od prvih kuća. Procjene su bile da u je tom dijelu grada Rovinja uočena najveća aktivnost divljih svinja u proteklom razdoblju.

"Nama naprave velike štete, velike nama što imamo malo, ali ljudima koje imaju velike kampanje i parcele blizu nas naprave još i veće", rekao je Renato Kalac iz Rovinja.

Pa će se ovakvim lovom na lokacijama gdje je on inače zabranjen pokušati smanjiti njihov broj.

Franko Udovičić, predsjednik Lovačkog društva Rovinj kaže: "Ali to ćemo raditi na način da bude pojedinačan lov, još uvijek nismo spremni jer ima puni ljudi, šetača, nismo spremni za neku masovku."

Divlje svinje, ilustracija Šuljaju se po noći, neke oštetile i groblje: ''Ljudi su bacali zemlju, smeće... Jedini način je izlov''

Nogometni teren NK Pomorca 1921. - 1 Gužva u šesnaestercu: Umjesto kopački nogometni teren u Kostreni razrovali su papci

No, kažu nam lovci, koji su posljednje dvije noći proveli u šumi, i ovakav je bio uspješan.

"Prilikom mraka dolazimo na određene pozicije gdje se ta ista divljač, ako se ima sreće i odstreljuje. Evo ova dva dana lovna su bila uspješna pa ćemo vidjeti u kojem će smjeru sve ići", izjavio je lovac Ivica Lovrić.

Stoga će se pomno pratiti gdje ih je najviše i sukladno tome izlaziti u lov. Lokacije za sljedeći već su određene. Nije Rovinj jedini u Istri koji ima problema s prekomjernim brojem divljih svinja koje sve češće zalaze u gradove. Ovakvu „dozvolu" za lov izvan lovišta tražili su i drugi.

Gracijano Prekalj, UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu IŽ kaže: "Nažalost, već sada možemo govoriti o urbanoj populaciji divljih svinja koja se tu razmnožava i povećava sve više i više."

Samo u Rovinju prošle je godine odstrijeljeno više od 200 divljih svinja, ove oko 90, a lov na njih je praktički tek počeo. I sa svim aktivnostima, napominju lovci, i dalje ih ima previše. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju