Gorjeli su makija, maslinici i borova šuma na području između Okruga Gornjeg i Okruga Donjeg na Čiovu. Do popodnevnih sati izgorjelo je 60 hektara.

Galerija


Kako su za DNEVNIK.hr kazali iz JVP-a Trogir, dojava o požaru došla je oko podneva. Izgorjelo je 60 hektara, a najkritičnije je bilo područje prema uvalama Duga i Branac.

Vezani članci Požar na sukošanskoj rivi Drama na rivi u Sukošanu: Buknuo požar na plovilu i nastavio se širiti, vatrogascima u pomoć priskočili mještani Požar blizu Malage VIDEO Požar i dalje bijesni Španjolskom, izgorjelo 6000 hektara, evakuirano više od 2000 ljudi: ''Neuobičajene je snage''

Područje su iz zraka gasila tri kanadera, a do njihova dolaska gasio ga je i helikopter, koji je potom povučen. Na terenu je bilo više od 100 vatrogasaca, iz JVP-a Trogir i Split, DVD-a Okrug, Trogir, Slatine, Marina, Seget-Vranjica, Kaštela, Gomilica, Mladost, Solin i Vranjic te DVIP Split. Gorjeli su maslinici, makija i borova šuma, a zračne snage obranile su kuće. 

Vatra je više-manje stavljena pod kontrolu i kuće u blizini više nisu ugrožene, ali uzrok požara još se još ne zna. ''Ono što vatrogasci ovdje pričaju jest da dok su gasili jedan požar, planuo bi drugi, i to na više lokacija. Spominje se čak i neka neobična bijela smjesa. Sve to tek treba biti predmet istrage. No najvažnije je da je požar stavljen pod kontrolu i više nije ugrožen ni lokalni kamp ni kuće u blizini. Bilo je prilično napeto danas'', javila je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

Vatrogasni zapovjednik Marin Buble za Dnevnik Nove TV otkriva da je stanje od 18 sati zadovoljavajuće te da je vatra stavljena pod kontrolu.

Požar na Čiovu - 3
Marin Buble - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

''Da nije bilo zračnih snaga bilo bi iznimno teško jer visoke su temperature, suha je borovina i kad požar jednom prijeđe u krošnju teško ga je zaustaviti našim mlazovima. Zračne snage su odradile lavovski posao'', kaže Buble i dodaje da će oko 50 gasitelja noć provesti na požarištu.

Na pitanje jesu li točna nagađanja da je riječ o podmetnutom požaru, Buble kaže da se sve tek utvrditi očevidom. U tijeku su zastoji u prometu jer je policija zbog opasnosti od požara zatvarala cestu.

''Mještani su poprilično uznemireni. Promet je zatvoren i nikoga ne puštaju, puštaju samo automobile koji odlaze s ovog područja. Prošao je čovjek s terenskim automobilom koji želi doći do požarišta jer su mu tamo žena i djeca pa su ga ipak pustili. Oko 100 vatrogasaca je na terenu i još će ga dugo čuvati", izvijestila je Preljvukić u Vijestima u 17.

Čiovo Okruk

Objavljuje Vatrogasci - Oni su naši Heroji u Subota, 10. srpnja 2021.

"Na terenu je stotinjak vatrogasaca i puno policije. Trenutno nam problem stvara vjetar koji stalno mijenja smjer i tako nam ometa gašenje. Vatrogasci će ostati na terenu sve dok u potpunosti ne ugasimo vatru. Vjerujemo kako ćemo vrlo brzo požar staviti pod kontrolu", izjavio je za Hinu zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Okrug Marin Radić.

Rekao je i da su zbog požara evakuirani posjetitelji kampa Labadusa u Okrugu Gornjem.