Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVOZ RADNE SNAGE

Na obje strane gradilišta Pelješkog mosta radit će po 500 radnika, no postoji jedan problem

Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kinezi već traže suradnike (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kinezi već traže suradnike (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Prve domaće tvrtke već su počele pregovore s kineskom tvrtkom koja će graditi Pelješki most. Suradnju pokušava dogovoriti Brodosplit. Od dvije milijarde kuna vrijednog posla, dio kolača otići će i hrvatskim građevinskim tvrtkama, jer će iz Kine stići tek nekolicina njihovih radnika. S druge strane, domaćim građevinarima već sada nedostaje radnika.

U DIV grupi već su surađivali s kineskim tvrtkama, a sad pregovaraju o suradnji Brodosplita na građevinskom poslu stoljeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROBLEMI SE GOMILAJU Predložen predstečaj DIV grupe: Dugovi veći od 41 i pol milijun kuna Ante Žužul, kooperant DIV Grupe DIONICA Dugo Selo - Križevci Problemi Debeljakove DIV grupe prelijevaju se na kooperante: "Na rubu smo egzistencije, prodajem strojeve da bih mogao platiti ljude"

"Brodosplit bi radio taj čelični dio, okrupnjavao one dijelove i one pozicije koje bi ugovaratelj izgradio u Kini ili od negdje doveo", kaže Darko Pappo, član Uprave DIV grupe.

Za most će trebati čak 70 tisuća tona čelika, a posao će otvoriti i nova radna mjesta u Brodosplitu. "Sigurno da bi to značilo jako puno za novo zapošljavanje. Mi smo na to spremni, na to smo i računali. To je nešto što je svakako pozitivno uz sam posao koji doprinosi poslovanju Brodosplita", kaže Pappo.

Kineska tvrtka vrijedna je više od 600 milijuna dolara. Među mostovima koje su izgradili je i jedan od najvećih prekooceanskih mostova na svijetu u zaljevu Hangzhou, a u susjedstvu su sagradili most preko Dunava u Beogradu. Njihovi hrvatski suradnici kažu s njima neće doći vojska kineskih radnika.

"Oni će dovesti vjerojatno jedan manji broj svojih djelatnika koji će se većinom baviti nadzorom. Oni će postaviti sustav, postavit će gradilište, a same radove će izvoditi hrvatske kompanije", kaže Siniša Malus iz Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije.

Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kinezi već traže suradnike (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Nema građevinskog radnika kojeg neće trebati. Zidare, armirače, betonirce, asfaltere, električare, ali i ronioce za podmorske radove te arhitekte i inženjere od visokoobrazovnih radnika. Domaćim građevinarima, s druge strane, nedostaje radnika.

"U prosjeku prema grubim procjenama će na samom projektu raditi negdje između 400 i 500 radnika na obje strane. Hoće li se moći naći radnici? Da to je drugi problem. U okruženju je vrlo teško naći radnike ali u svakom slučaju će se u tom vremenu morati iznaći načina da se dovedu kako bi se projekt u tom periodu izvršio", kaže Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada.

Kineskoj tvrtki Pelješki je most prvi posao u Europskoj uniji i jako im je važno da bude primjer kako mogu vrhunski odraditi posao po europskim pravilima i standarima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene