Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedaleko od splita

VIDEO Na Mosoru snimio zmiju pa upozorava: "Mogao bi biti poskok. Pazite se"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U šetnji Mosorom jedan građanin primijetio je zmiju pa je snimio video kako bi upozorio ostale šetače da se s dolaskom toplijeg vremena bude zmije, a neke od njih su i otrovnice.

Zmija koju je vidio na Mosoru, pretpostavlja, je poskok - jedna od tri vrste zmija otrovnica koje žive u Hrvatskoj.

"Očito su zmije počele 'izlaziti', sada su se 'probudile'. Želim upozoriti sve planinare i penjače. Pazite se i imajte ovo na umu", kazao je čitatelj portala Morski.hr, koji je snimio i video.

Zoran Tadić, izvanredni profesor zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) kaže kako poskok živi na suhim, kamenitim/polukamenitim mjestima obraslim grmljem i travom, a može ga se naći u vrlo rijetkim, ne gustim šumama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Wow! Kad divlje životinje zalutaju: Doživjeli bliske susrete i uspjeli snimiti jezive trenutke

"Kada idete u predjele za koje sumnjate da bi u njima moglo biti zmija, obucite dobru, čvrstu obuću (npr. planinarske cipele), ne šećite okolo bosi ili u ljetnim sandalama. Šećite po stazama, a izbjegavajte područja izvan staza ako možete. Ako vidite zmiju, zaobiđite je, nemojte je pokušati ubiti jer sve su zmije u Hrvatskoj zakonom zaštićene", kazao je Tadić za DNEVNIK.hr i opisao je koje su zmije otrovnice u Hrvatskoj i u kojim uvjetima žive, kako treba postupiti ako vas ugrize zmija te što se nikako ne smije raditi. Više o tome čitajte OVDJE.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene