Obavijesti Video Pretražite Navigacija
riješili jednu grupu, kad ono...

Panika na Mosoru: Djecu na planini uhvatio mrak, morali ih spašavati HGSS-ovci

HGSS
HGSS Foto: HGSS
Na Mosoru mrak uhvatio djecu koja su sama planinarila. HGSS iskoristio iskoristio priliku da izda upozorenje.

"Organiziranje izleta u vlastitom aranžmanu uključuje puno detalja, od vremenske prognoze, odabira cilja i staza, adekvatne odjeće i obuće, adekvatne opreme, vode, hrane, nošenja karte i kompasa, čeone svjetiljke, prve pomoći, ali i važnog detalja o duljini dana. Kada se na izlet samostalno odluče maloljetnici, stvar poprima znatno ozbiljnije konotacije, posebice kada to oni organiziraju bez znanja roditelja", napisali su HGSS-ovci kao uvertiru u priču koju su podijelili na svojim stranicama.

Dvije skupine djece zatekao je mrak prilikom spuštanja s Mosora gdje su proveli dan ne razmišljajući o mogućim posljedicama. Srećom, sve je dobro završilo. Troje mladih u dobi od 14 i 15 godina, izgubilo se nedaleko planinarske kuće Lugarnica, gdje su bili na izletu.

Uspaničena djeca nazvala su roditelje koji su odmah kontaktirali HGSS stanicu Split. Brzom akcijom HGSS-a i voditelja Lugarnice, djeci je u susret odmah krenuo odrasli planinar koji je dežurao na Lugarnici, pa ih odveo na toplo kako bi se ugrijali. Iz smjera Gornjeg Sitnog prema djeci je također krenuo član HGSS-a koji ih je na kraju otpratio na mjesto podno Mosora gdje su ih čekali roditelji.

Pročitajte i ovo HGSS-ovci na Staru godinu bili u akciji spašavanja - 9 TEŠKA GODINA IZA NJIH Kako su 2022. započeli, tako su je i završili: HGSS-ovci i na Staru godinu bili u akciji spašavanja

No to nije bila jedina akcija spašavanja na Mosoru taj dan. Sedmero djece otprilike iste dobi također su se izgubili zbog mraka na povratku kući.

"Voditelj planinarske kuće Lugarnica, taman je zaključio uspješno zbrinjavanje djece s Lugarnice kada je čuo dječje pozive s brda poviše Aljinovića. Odmah je krenuo prema njima i nakon pola sata hoda, naišao na djecu, srećom neozlijeđenu, ali prestrašenu", stoji na stranicama HGSS-a.

HGSS HGSS-ovci na Staru godinu bili u akciji spašavanja - 9 (Foto: HGSS)

Obje skupine su se na izlete upitile bez znanja odraslih, pa bi roditelji trebali razgovarati s djecom i upozoriti ih na opasnosti ovakvih planova. Djeca u planinu zasigurno ne bi trebala ići sama, a posebno ne bez potrebne opreme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Službe na terenu HGSS i policija pronašli tragove guma koji vode u Savu: U tijeku potraga za ženom

"Svaki odlazak u planinu traži prethodnu obavijest nekome bliskom o smjeru kretanja, a svako sklonište, planinarska kuća ili dom imaju upisnu knjigu u koju se navode podaci o smjeru polaska i smjeru u kojem namjeravate ići", upozorava HGSS.

Ako roditelji nisu raspoloženi za planinarenje, a njihova djeca jesu, mogu ih upisati u planinarska društva za najmlađe u kojima će biti pod vodstvom odraslih osoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene