Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveće gužve na sjeveru i jugu

Na moru kao na autocesti: Svaka brodica u nekoj opasnosti ili prekršaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka godine, u pomorskim je nersrećama živote izgubilo 11 ljudi. Tri su osobe nestale u moru.

Do nesreća, prema podacima Ministarstva mora, najčešće dolazi zbog lošije opremljenosti brodova ili nedovoljnog nautičkog iskustva. A nautičara je, iz godine u godinu, u našem moru sve više. Jahte, jedrilice, gliseri i brodice. Gužve su goleme i to pogotovo oko Lošinja i u južnoj Dalmaciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neodgovorni vozači Oglušili se na zabranu: Policija s autoceste ''skidala'' vozila, dvojica kamionima blokirala staru cestu za Rijeku Nesreća na car meetu, ilustracija - 2 Novi detalji Podignuta optužnica protiv vozača koji se Mercedesom zabio u ljude: Poznato koja mu kazna prijeti

Gužva na moru kao na autocesti. Svaka crtica na monitoru u Središnjici za traganje i spašavanje u moru je jedna jedrilica, jahta ili gliser. Sve ih se prati.

'Po ovom prikazu mogli bi reći da je gotovo svaki od njih u nekakvoj opasnosti ili prekršaju', kazao je Ichiro Kristić, VTS operater.

Na karti se u tom trenutku vidjelo oko 750 objekata. Najveće su gužve na sjeveru i jugu.

'To je područje oko Visa, Hvara. Tu je vrlo visoka koncentracija. Isto tako na potezu od Pule prema Lošinju, Unijama', kazao je Kristić.

Čim se primijete gužve, obavještavaju se i lučke kapetanije i pomorska policija.

'Imamo i brodove na samom terenu tako da u slučaju kakvih havarija ili nezgoda pokušavamo u što kraćem roku doći do same pozicije', pojasnio je Kristić.

Samo prošle godine u hrvatskom je moru prijavljeno više od 58.000 dolazaka stranih jahti i brodica. Stručnjaci upozoravaju - nautičari moraju najviše paziti na sigurnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene