Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Upravno vijeće Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje odlučilo je na svoju listu lijekova uvrstiti 25 novih lijekova, među kojima je 18 uvršteno na osnovnu lisu, a sedam na dopunsku, priopćeno je nakon sjednice Upravnog vijeća.


Među 18 lijekova na osnovnoj listi je i pet za liječenje zloćudnih bolesti - metastatskog karcinoma debelog crijeva, raka bubrega, karcinoma dojke te za liječenje kronične mijeloične leukemije. Na listu posebno skupih lijekova dodano je 12 novih lijekova - za liječenje raka pluća, multiple skleroze, te tzv. biološki lijekovi za liječenje reumatoidnoga i psorijatičnog artritisa te ankilozantnog spondilitisa. Također su uvrštena i dva lijeka za liječenje kroničnog hepatitisa B.

Vezani članci Podrška Iz Udruge oboljelih od cistične fibroze pisali premijeru Plenkoviću: ''Hrvatska je zemlja u kojoj je lijepo živjeti kada nemaš dijete čiji život ovisi o nečijoj odluci" Podrška Mnoga poznata lica podržala kampanju za uvođenje revolucionarnog lijeka na listu HZZO-a: ''Život ne smije imati cijenu''

>> Milinović: Na listi skupih lijekova i lijekovi za hepatitis B

‘Uvrštavanjem tih lijekova na popis posebno skupih lijekova znatno su rasterećeni bolnički proračuni budući da se troškovi za njih više ne podmiruju iz bolničkih proračuna, zbog čega je omogućena veća dostupnost skupih lijekova osiguranim osobama HZZO-a’, poručuju iz HZZO-a. Među lijekovima koji su uvršteni na osnovnu listu su oni za HIV infekcije, vlažne makularne degeneracije oka, hemolitičke bolesti i poremećaj spavanja te tri nova lijeka za liječenje povišenog očnog tlaka. Za četiri lijeka uvedene su nove indikacije, i to za lijekove za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti, rijetke bolesti Prader-Willyjeva sindroma, kroničnog hepatitisa B te karcinoma prostate.

Novi lijekovi uvršteni na dopunsku listu lijekova HZZO-a su lijekovi za liječenje srčanih bolesti, psorijaze, akni te povišenog očnog tlaka, uz pristupačne nadoplate. U priopćenju nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a navodi se i da su u trima županijama, Međimurskoj, Ličko-senjskoj i Krapinsko-zagorskoj, završeni natječaji i dodijeljene koncesije za zdravstvenu djelatnost na tim područjima. Također se navodi da će HZZO i dalje financirati specijalističko usavršavanje iz obiteljske medicine i pripravnički staž doktora medicine, o čemu su raspisani javni natječaji. (Hina)