Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duge liste čekanja

Na listi za dom umirovljenika već je 11 godina: ''Na kraju ću, izgleda, doći samo u stacionar''

Duge liste čekanja za domove (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Duge liste čekanja za domove (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Duge liste čekanja za domove (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Duge liste čekanja za domove (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Duge liste čekanja za domove (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Duge liste čekanja za domove (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Duge liste čekanja za domove (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Duge liste čekanja za domove (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Duge liste čekanja za domove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Duge liste čekanja za domove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Duge liste čekanja za domove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Dobiti državni starački dom ravno je zgoditku na lutriji. Liste čekanja broje na tisuće zahtjeva, čeka se godinama pa čak i cijelo desetljeće. Život pod stare dane u privatnom domu ili uz brigu njegovatelja, za budžet prosječnog hrvatskog umirovljenika, ali i njihove djece - nemoguća je misija. Kako planiraju riješiti problem - pitali smo resorno ministarstvo.

Čak polovica umirovljenika s kojima smo razgovarali već je godinama na listi čekanja. Tomislav Tolp čak 11 godina. ''Ja ću na koncu, izgleda, doći samo u stacionar kad neću na nogama moći stajati. A prije, ne znam hoću li doći na red'', kaže Tomislav.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Najavili rast Možemo! predstavio program za umirovljenike: "Sve jednokratne mjere su prevara, mirovina nije milostinja" Umirovljenica, ilustracija Objavio HZMO Poznato kada stižu mirovine: Osim povećanja, stiže još jedno iznenađenje za dio korisnika

Zahtjev je podnio za jednokrevetnu sobu. Sa svojih 3.700 kuna mirovine o privatnom domu, kaže, ne može ni razmišljati.

''Nisu moja primanja tolika da bi mogao biti čak ni ovdje. To će mi sin onda pomagati kao i sada'', dodaje Tomislav. Prosječna cijena smještaja u privatnom domu je oko 6000 kuna, a u državnim otprilike do 3500 kuna. Ne čudi onda da državnim domovima dolaze tisuće zahtjeva. Samo u Zagrebu u evidenciji je 18.701 zahtjev. Mnogi ga predaju i godinama prije nego što zaista trebaju u dom.

''Pritisak je jak. Mi smo na 31.12. imali 9 938 zamolbi'', rekla je Jasminka Dlesk – Božić, ravnateljica doma za starije ''Maksimir''.

U resornom ministarstvu najavljuju - mijenjanje cijena: ''Zbog porasta troškova života, činjenice da se cijene nisu povećavale duži niz godina te nerealno niskih cijena po kojima pojedini pružatelji usluga pružaju usluge, Ministarstvo je započelo s aktivnostima vezanim uz proces usklađivanja cijena. (...) Uvođenjem promjena u načinu financiranja i usklađivanjem cijena usluga smještaja očekuje se i svođenje lista čekanja u realne okvire.''

Problema je dosta u manjim sredinama poput Vrgorca. Smještajnih kapaciteta koliko je potrebe - nema. Kao ni novca za privatne domove ili njegovatelje.

''Privatni su skupi, imamo male mirovine, a ovi državni su katastrofa zato što se dugo čeka'', rekla je Marija iz Vrgorca. ''Nema primanja, djeca ga neće, onda jadan je onaj tko je ostario'', kaže Danica iz Vrgorca.

No, 180 starijih Vrgorčana dobit će pomoć u kući. Grad je dobio gotovo 5 milijuna kuna europskog novca za zapošljavanje 30 žena koje su duže nezaposlene. Spas za žene, spas za starije. ''Istraživanjem tržišta smo došli do zaključka kako su ta dva zanimanja uistinu tražena na tržištu u makarskom primorju pa tako i lokalnom'', rekao je Teo Dodik iz poduzetničkog centra Vrgorac.

''Do sada imamo ugovoreno 93 projekta, ukupne vrijednosti nešto malo manje od 400 milijuna kuna za zapošljavanje nešto više od 2000 žena'', kazala je katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u ministarstvu rada.

A sve to tek je kap u moru za zemlju iz koje mladi odlaze, a starijih je sve više.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene