Milan Kujundžić (Foto: Filip Kos/PIXSELL)
Milan Kujundžić (Foto: Filip Kos/PIXSELL)

Ministar Milan Kujundžić za N1 je komentirao pregovore o povišicama u zdravstvu, stanje u sustavu, ali je rekao i da se u Hrvatsku liječnici vraćaju.


"Otišlo je 600 liječnika, ali na sreću više od polovice se vratilo, imamo trend da se liječnici vraćaju u Hrvatsku", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak gostujući na N1 televiziji. 

Vezani članci Most održao konferenciju (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Most: U ponoć istječe rok za sazivanje izvanredne saborske sjednice o povjerenju Kujundžiću Josipa Rodić (Foto: Dnevnik.hr) Pacijenti dr. Gorana Jusupa bez liječnika: "Rješenja nema, svi mladi i sposobni su otišli"

Objasnio je da zna nekoliko kolega koji se vraćaju iz Švedske, Velike Britanije, Njemačke.

"Vraćaju se jer shvate da nije u šoldima sve. Imaju veće plaće, da, ali nije život jednog čovjeka samo za to što će imati više novca", objasnio je ministar i dodao kako se nada da ćemo doživjeti trend koji su doživjele Poljska i Češka, a to je povratak liječnika, piše N1.  

Kujundžić je za prekovremene sate u bolnici rekao da bez njih i dežurstava ne bi moglo i da to treba cijeniti kod liječnika, da su tisuće sati ostavili u bolnici za mali novac.

"Prekovremeni sat uistinu je malo plaćen. Za 16 sati koje radite poslijepodne dobijete 500 kuna. Kada to podijelite, ispadne 70 kuna po satu, što je uistinu malo", rekao je.

 Komentirao je i izjavu predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimira Luetića da je plaća liječnika niža od prosječne plaće u gradu Zagrebu.

"Nisam ekspert za financije, ali mislim da je doktor Luetić nešto krivo rekao, mislim da je prosječna plaća u Zagrebu 6500 kn, možda griješim, (prosječna plaća u Zagrebu je 7500 kn, op.a.), a plaća liječnika oko 9000 kn. Neovisno o tome mislim da su plaće liječnika niže u odnosu na zapadne zemlje i na tom tragu je doktor Luetić u pravu", rekao je.
 

Protiv uravnilovke

Kujundžić se zalaže za model po kojem se plaće povećaju onima koji rade.

"Apsolutno sam protiv uravnilovke. Nismo svi isti, ni u svijetu nemaju svi iste plaće. Možemo i ja i vi biti gastroenterolozi, ali ako vi radite više, imat ćete veću plaću od mene i to smo promijenili u zakonu, a u pripremi je i pravilnik. One koji znaju i rade treba platiti osjetno više", rekao je.

Na pitanje zašto smo došli na samo dno EU-a kada je riječ o plaćama liječnika kaže da su u drugim zemljama osjetno povećavali plaće, posebno u Rumunjskoj da bi zadržali svoje liječnike ili ih vratili. Kaže i da su Poljaci digli plaće i onda su se liječnici počeli vraćati iz Njemačke i Velike Britanije. Dodaje da će to morati napraviti i u Hrvatskoj.

"Neće sedam ili deset posto povećanja zadržati liječnike u zemlji, nije presudna stvar, ali je znakovito da ova Vlada povećava plaće u granicama mogućeg, mi sada u Hrvatskoj povećavamo broj liječnika i sestara, a poglavito povećavamo broj specijalizacija. Nažalost, preko noći se ne može ispraviti što se nije prije pet godina davao dovoljan broj specijalizacija. Da se to dogodilo, ne bismo sada imali krizna stanja po bolnicama", istaknuo je.

Za reformu bolničkog sustava kaže da je to ozbiljna reforma u koju su krenuli i da će brojne odjele trebati i zatvoriti. "Nelogično je primjerice da na udaljenosti Vinkovci – Vukovar imaju duple odjele.