Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bezvizni režim s Rusijom

Na hrvatskoj granici 30 Čečena, traže politički azil: "Dobio sam poziv za rat u Ukrajini, pobjegao sam s obitelji"

Migranti u Velikoj Kladuši - 2
Migranti u Velikoj Kladuši - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Na granici kod Velike Kladuše trenutno se nalazi oko 30 Čečena koji žele dobiti politički azil u Hrvatskoj. Skupina tvrdi da bježi od mobilizacije za rat u Ukrajini, dok savjetnik ravnatelja Granične policije BiH upozorava da bi se moglo raditi o ozbiljnoj ugrozi sigurnosti EU.

Skupina od oko 30 Čečena nalazi se na granici kod Velike Kladuše, između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, na Maljevcu. Čekaju na ulazak u Hrvatsku od koje bi htjeli dobiti politički azil. Ne zna se jesu li neki do sada već prešli granicu.

"Dobio sam poziv za rat u Ukrajini, otišao sam jer ne želim ratovati u Ukrajini, pobjegao sam s obitelji", rekao je jedan od njih za Radio Slobodna Europa.

U glavni grad Bosne i Hercegovine stigli su avionom iz Istanbula, legalnim putem. Imaju ruske putovnice i žele u Hrvatsku. 

U Velikoj Kladuši ih se trenutno nalazi oko 100. Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić rekao je da je angažirana služba za poslove sa strancima.

Pročitajte i ovo Migranti u Velikoj Kladuši - 4 Među njima i djeca Stotine ilegalnih migranata podiglo kamp na granici s Hrvatskom, neki se žale na našu policiju: "Samo šutite, a oni vas tuku"

U nadležnosti Ministarstva sigurnosti su i Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima koja se bavi pitanjem migracija.

"Oni žele politički azil u Hrvatskoj. Hrvatska to u ovom trenutku ne prihvaća. Postoje neke ‘nesuglasice‘ između naše i hrvatske granične policije", rekao je Cikotić.

Cikotić kaže kako se uvijek može donijeti eventualna odluka o suspenziji bezviznog režima ako se procijeni da je došlo do kršenja sporazuma između BiH i Rusije, a odluku o tome donosi Vijeće ministara BiH.

"Zasad je riječ o kontroliranom broju Čečena i nemamo procjenu da bi moglo ići u tom smjeru", kazao je Cikotić za RSE.

Pročitajte i ovo Migranti u Velikoj Kladuši - 4 Među njima i djeca Stotine ilegalnih migranata podiglo kamp na granici s Hrvatskom, neki se žale na našu policiju: "Samo šutite, a oni vas tuku"

Sredinom studenoga ruske snage pretrpjele su velike gubitke u ratu u Ukrajini. Istodobno je čečenski vođa kojeg podržava Kremlj Ramzan Kadirov na Telegramu objavio da Čečeni u Ukrajini brane svoju vjeru i obiteljske vrijednosti i predložio veliko povećanje broja ljudi iz Čečenije za slanje u rat u Ukrajini.

Dužnosnik iz BiH: "Dio pristiglih Čečena pripada tzv. Kadirovcima"

Međutim, savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffman tvrdi da pristigli Čečeni ne bježe od Kadirova, upravo suprotno - kako bi neki od njih mogli biti njegovi pristaše.

Stanovnici Čečenije i Dagestana kao razlog posjeta Sarajevu naveli su turizam. Umjesto da odsjednu u hotelima u Sarajevu za koje imaju vaučere krenuli su prema granici Hrvatske kako bi tamo zatražili azil.

"Ovim oni očito zlouporabljuju ukazano gostoprimstvo naše države koju koriste kao odskočnu dasku za ulazak u EU", rekao je Hoffmann za portal Hrvatski medijski servis (HMS) iz Mostara.

Po njegovim navodima dio pristiglih Čečena pripada tzv. Kadirovcima koji ne samo da su obmanuli granične policajce BiH prilikom ulaska u BiH, nego je i motiv njihovog ulaska u EU daleko od ostvarivanja azilantskog statusa.

"Ova situacija predstavlja potencijalnu ozbiljnu ugrozu po sigurnost kako BiH tako i EU, upravo u svjetlu ratnog sukoba u Ukrajini", istaknuo je Hoffmann.

On se zauzeo za ukidanje bezviznoga režima s Rusijom kako bi se otklonili ovi sigurnosni problemi, a BiH uskladila svoju vanjsku politiku s Europskom unijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene