Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ista hrana, dva PDV-a

Jeste li znali? - Na jedan roštilj plaćaju se dva poreza!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvostruki PDV radi probleme ugostiteljima koji ne znaju koliki bi porez obračunali na hranu koju gost iz restorana želi nositi van.

Jeste li znali da se na istu hranu koju jedete u restoranu i, primjerice, naručite da vam se dostavi doma - plaća različita stopa PDV-a? Prema zakonu, hrana koja se pojede u restoranu podliježe PDV-u od 13 posto, dok ta ista hrana koja se dostavlja podliježe porezu od 25 posto.

Zbog nejasnog zakona ugostitelji se pitaju - koju stopu PDV-a obračunati ako gost zatraži da mu se ono što ne pojede u restoranu spakira za van. Mnogi račune ni ne gledaju. No, ugostiteljima dvostruke stope PDV-a svakodnevno kompliciraju posao i zadaju pravu glavobolju.

'Nastaje problem ako ste vi kao gost u lokalu sjeli, niste pojeli do kraja to što sam vam ja servirao i ono što niste pojeli nosite za van - kako ću vam to obračunati?' pita Dražen Ćurić, vlasnik restorana.

Na to da zakon zbunjuje, ministarstvo financija i poreznu upravu upozoravali su i iz Hrvatske obrtničke komore. Predsjednik komore, Dragutin Ranogajec, ističe kako su takve nejasnoće plodno tlo za kažnjavanje ugostitelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza TKO SE S KIM VIŠE SLAŽE? Usporedba odgovora HDZ-a i SDP-a MOST-u Slika nije dostupna Izmjene zakon o PDV-u Reforma: PDV na proizvode više se neće plaćati po izdanom računu već naplaćenom

Reforma: PDV na proizvode više se neće plaćati po izdanom računu već naplaćenom

'Problem koji se događa je kada ja za svog oca koji ima 83 godine krenem po ćevape i jedne pojedem unutar lokala za 13 posto, a ocu zbog toga jer je nemoćan i star naplati država 25 posto', navodi primjer Ranogajec.

Ističe da većina zemalja ima identičan ili čak niži PDV na hranu koja se iznosi. Na njih bi se, kaže, trebala ugledati i Hrvatska. Predlaže da se PDV za svu hranu izjednači na 13 posto. Država, kaže, neće biti zakinuta, a neće biti ni više različitih tumačenja.

Zašto su stope PDV-a na istu hranu različite - upitali smo i poreznu upravu, odgovor još nismo dobili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene