Prije sjednice Vlade ministar financija Slavko Linić rekao je novinarima da se porez na imovinu uvodi od 1. travnja 2013. godine.


Prilikom dolaska na sjednicu Vlade, Linić je novinarima na upit o porezu na imovinu odgovorio da se porez uvodi 1. travnja 2013. godine i da je odgođeno njegovo uvođenje jer su 'oni koji su imali novac lobirali putem medija da se taj porez ne uvede te je Vladi duže trebalo da uvjeri javnost da je takav porez ipak potreban'.

Vezani članci Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, gostovao u Dnevniku Nove TV - 2 Čelnik liječničke komore upozorio na galopirajući novi problem i dodao: "Nema tu bojkota. Radit ćemo samo puno radno vrijeme" Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Murganić doživjela nezgodu ispred Vlade: "I to je jedan od razloga zašto odlazim"

'Građani moraju znati gdje su prednosti kod donošenja Zakona o porezu na imovinu. Promjena mora biti', rekao je premijer Zoran Milanović.

Vlada je danas na sjednici razgovarala o posjedovanju droge za vlastite potrebe, vezano uz prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona. U prijedlogu stoji da to više neće biti kazneno već prekršajno djelo. Kvalificiranje posjedovanja droge za vlastite potrebe kao prekršajno umjesto kaznenog djela znači da će počiniteljima prijetiti samo novčana kazna.

Kazneno postupanje mora omogućiti procesuiranje onih koji proizvode i stavljaju u promet drogu, a sustav se mora bolje baviti tim osobama,rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Ovim zakonom to će se sudovima i omogućiti. Ovo rješenje pooštrava kažnjavanje dilanja u blizini škola. Kazne za dilere koji drogu prodaju pokraj škola tako bi bile 15 godina zatvora.

Od 1. siječnja sljedeće godine tako se, prema Vladi, uvodi jača kaznenopravna zaštita djece, a posebno za kaznena djela seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece.

>> Mladi HNS-a zahtijevaju legalizaciju prostitucije i 'lakih' droga, HDZ oštro protiv

Ministar obrazovanja Željko Jovanović rekao je da se uvodi obavezno osnovnoškolsko obrazovanje od devet godina te da će Vlada sufinancirati taj program sa tri milijuna kuna. Financiranje dodatne godine je, naime, obaveza lokalne samouprave. Radi se o uvođenju obaveznog školskog razreda za djecu prije upisivanja osnovne škole.

'Molim ministra zaštite okoliša da za sljedeću Sjednicu napravi kalkulaciju koliko bi koštala zamjena starih žarulja sa štedljivim i kad to postaje naša obaveza. To je u krajnjoj liniji jeftinije. Vidim da su ovdje žarulje od prije 50 godina. To ne bute našli ni u Beču ni u Berlinu', rekao je premijer Milanović.

Prilikom izlaganja prijedloga uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama ministar uprave Arsen Bauk rekao je da nakon upravnog nadzora Vlada racionalizira plaće i radna mjesta u agencijama te da će tako doći do značajnih ušteda financijskih sredstava.

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila sredstva, na teret Proračunske zalihe za ovu godinu, za projekt 'Analiza postojećeg stanja u državnim tijelima i trgovačkim društvima s konceptom poboljšanja efikasnosti upravljanja', odnosno 'Clean start'. Ministarstvo financija predložio je da se Vladi odobri iznos od 2,3 milijuna kuna za navedeni projekt, za pruženu uslugu triju izvođača.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook