Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je državni problem...'

MZOS: Vijeće Filozofskog fakulteta 'pamfletima' uznemiruje vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) prozvalo je danas Vijeće zagrebačkoga Filozofskoga fakulteta da svojim "pamfletnim prosvjedom", kakvim smatra jučerašnje pismo kojim je upozorilo na diskriminacijsku politiku MZOS-a u raspodjeli novca za znanstveno izdavaštvo, uznemiruje najviše instance vlasti i ignorira mjerodavna tijela.

"Žao nam je što Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prosvjednim pismima i dalje uznemirava najviše instance vlasti, ignorirajući nadležna i za to ovlaštena tijela državne uprave te uobičajene uzuse akademske razine rasprave", navodi MZOS u priopćenju.

Iz tog ministarstva tvrde kako je Vijeće tim pismom potvrdilo da mu ne odgovara čvrsto stajalište MZOS-a i neovisnog povjerenstva da za dodjelu financijske potpore iz državnoga proračuna jedini kriteriji budu kvaliteta časopisa, njihova prisutnost u važnijim svjetskim bazama podataka te transparentnost u trošenju novca.

>> Filozofski fakultet u Zagrebu podupro Štulhofera

Pročitajte i ovo Marlene Engelhorn Želi platiti i porez! Naslijedila 25 milijuna eura pa ih odlučila razdijeliti: "Moć i bogatstvo nisam ničime zaradila" Slika nije dostupna Važan događaj Proglašeni hrvatski znanstveni centri izvrsnosti

Iznimno ih, kažu, čudi da Vijeće u pismu problematizira funkciju ovlaštenog predstavnika MZOS-a koji donosi konačnu odluku o raspodjeli financijskih sredstava, nazivajući to "dosad neviđenom funkcijom". Napominju pritom kako su državni dužnosnici pred zakonom odgovorni za izvršenje državnoga proračuna te namjensko i zakonito trošenje državnog novca.

>> Kaos na Filozofskom: Zbog prevelike gužve OTKAZANA debata Štulhofera i kontroverzne Reisman!

To bi, ističu, morali znati i članovi Vijeća, a posebice bivši ministar znanosti, tehnologije i informatike Ante Čović. "Nadamo se da najnovija reakcija Vijeća nije pokazatelj da se u Čovićevu ministarskome mandatu novcem poreznih obveznika raspolagalo na prozaične načine", stoji u priopćenju.

Zanimljivo je, ističe MZOS, da se Vijeće u dosadašnjim istupima "žučno zauzimalo za poseban tretman svakog područja znanosti", a sad mu, tvrdi, odjednom smeta to što su kriteriji za sufinanciranje znanstvenih časopisa različiti po područjima znanosti. Problem je možda, ističe MZOS, u tome što je Povjerenstvo - svjesno činjenice kako su u nekim časopisima humanističkog područja recenzije često, ako su uopće postojale, bile samo formalne naravi, dok su nerijetko recenzenti ili autori radova u tim časopisima koincidirali s članovima uredništva istih časopisa - odlučilo da se posebno ispita i vrednuje taj segment znanstvenog izdavaštva.

>> MZOS: Brinemo za obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju

"Parafrazirajući zaključak još jednog u nizu pamfletnih prosvjeda Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ne možemo nego ustvrditi kako ovakav način uznemiravanja državnih instanci i javnosti koje poduzima Vijeće Filozofskog fakulteta doista jest državni problem, ali samo za one koji takve pamflete pišu, za one koji iza njih stoje te, nažalost, i za one koji ih imaju živaca čitati", zaključuje MZOS u priopćenju. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene