Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji traže smjene

MZOS: Brinemo za obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) prati i osigurava potrebnu programsku i profesionalnu pomoć za gotovo devetnaest tisuća učenika s teškoćama, priopćio je danas MZOS u odgovoru na otvoreno pismo djece roditelja s teškoćama u razvoju u kojemu su jučer zatražili smjenu troje ministara, među kojima i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

"MZOS prati i osigurava pravo na obrazovanje 18.816 učenika s teškoćama koji se školuju u redovitim i posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama", ističe se u MZOS-ovu priopćenju. "Pored toga, osiguravamo potrebnu programsku i profesionalnu pomoć te prostornu i pedagoško-didaktičku prilagodbu učenicima s teškoćama radi njihova primjerenog obrazovanja, unapređenja i podizanja kvalitete njihova života te integracije u život zajednice nakon završetka njima primjerenog i prilagođenog školovanja", dodaje se.

Kako se ističe u priopćenju, za školsku godinu 2012./2013. izdana je suglasnost za ukupno 424 pomoćnika u nastavi/osobnih pomoćnika/prevoditelja znakovnog jezika za neposredan rad s učenicima s teškoćama. Za 868 učenika koji se nalaze na dužem liječenju nastava se organizira u 12 zdravstvenih ustanova svakodnevno, u 73 odjela. Isto tako, sukladno propisima organizira se i nastava u kući te je u školskoj godini 2012./2013. odobrena za 149 učenika.

Za prijevoz učenika s teškoćama, sufinanciranje prehrane te nabavu didaktičkih sredstava i pomagala potrebnih učenicima s teškoćama u 19 posebnih odgojno-obrazovnih ustanova i 95 osnovnih škola s općeobrazovnim programom u kojima su ustrojeni posebni razredni odjeli za učenike s teškoćama u razvoju u Državnom proračunu za 2012. bilo je osigurano 22,04 milijuna kuna. U školskoj godini 2012./2013. sufinancirani su troškovi prijevoza za 2.631 učenika i 805 njihovih pratitelja.

Također, ministarstvo je izradilo Nacrt prijedloga Pravilnika o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama koji osigurava potrebnu programsku pomoć radi ostvarivanja prava učenika s teškoćama na primjereno obrazovanje, koji je od danas dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva, napominje se nadalje u priopćenju.

Njime se utvrđuju vrste primjerenih programa i oblika školovanja te primjerenih oblika pomoći na koje učenik s teškoćama ima pravo tijekom svog obrazovanja. Temeljni je cilj uspostaviti sustav odgoja i obrazovanja koji može osigurati dostupnost odgojno-obrazovnog sustava svim učenicima s teškoćama najvećom trenutno mogućom integracijom i nediskriminirajućim i nesegregirajućim odnosom prema njima, ističe MZOS u svojem priopćenju, te poziva cjelokupnu zainteresiranu javnost da se uključi u javnu raspravu.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju ujedinjeni u grupu "Pomozimo djeci s invaliditetom" jučer su Vladi uputili otvoreno pismo u kojemu zahtijevaju smjenu ministra zdravlja Rajka Ostojića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, tvrdeći kako njihova ministarstva nisu učinila ništa da riješe bar dio problema koje roditeljima teško invalidne djece stvaraju neadekvatno napisani zakoni i tromost administracije. Smjenu ministara zatražili su jer se, kako su istaknuli, "radi o kršenju temeljnih ljudskih prava". U suprotnome su zaprijetili prosvjedima. (Hina)

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova Slika nije dostupna Prije glasovanja VIDEO Što su kamere uhvatile, a da oni nisu primijetili?!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene