Europska komisija (EK) u partnerstvu s British Councilom i u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja osigurala je u okviru Programa potpore strukturnim reformama (SRSP) novu financijsku i stručnu potporu za uvođenje kurikularne reforme u sve škole, priopćilo je u subotu Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

Galerija


"Nakon pozitivnog izvješća Europske komisije koje po prvi put hvali Hrvatsku za ambiciozne reforme u obrazovanju, ova, stručna i financijska podrška predstavlja novi vjetar u jedra reformi s najviših razina Europske unije", ističe tim povodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Vezani članci Kako se odvija najteži intervju za posao na svijetu i tko u njemu može povući ručnu kočnicu? (Foto: Getty Images) Kako se odvija ''najteži intervju za posao na svijetu'' i tko u njemu može ''povući ručnu kočnicu''? Nastavni sati (Foto: Nova TV) Porazni podaci: Hrvatski učenici u školskim klupama provedu upola manje vremena od europskih vršnjaka

Prema planu cjelovita kurikularna reforma ulazi u sve škole od školske godine 2019./2020 te je, ističu iz MZO, iduća godina ključna za uspješnu pripremu frontalne provedbe, ali i za evaluaciju eksperimentalne provedbe reforme.

"Trenutno u eksperimentalnoj fazi surađujemo s međunarodnim stručnjacima koji su u Hrvatskoj upravo preko EK i oni nam daju značajnu podršku svojim iskustvom u reformskim procesima u uspješnim zemljama od Finske pa sve do Novog Zelanda. Sada radimo na pripremi frontalnog uvođenja reforme u sve škole od sljedeće školske godine i tu su nam pored domaćih stručnjaka važna i međunarodna iskustva. Naime, početkom siječnja 2019. donosimo nove kurikulume, raspisujemo natječaj za udžbenike, a edukacije za učitelje već traju“, poručila je ministrica Divjak.

Program podrške obrazovnoj reformi trajat će godinu dana, a vrijedan je oko 2,2 milijuna kuna i između ostalog uključuje osnaživanje kompetencija ravnatelja škola za vođenje i razvoj, edukaciju mentora koji provode edukacije učitelja i nastavnika svih osnovnih i srednjih škola, pripremu novih obrazovnih sadržaja uz poseban naglasak na razvoj kompetencija za vrednovanje i ocjenjivanje: samovrednovanje i vršnjačko vrednovanje učenika, samovrednovanje škola te njegovu primjenu u strateškom razvoju škole te evaluaciju učinaka reforme i projekta, ističe se u priopćenju. (Hina)

Većina izgrađena prije više od 50 godina: Evo po kakvim se mostovima doista vozimo

Strava u dvorani za vježbanje joge na Floridi: Ubio dvoje i ranio pet osoba