Sa zimskim gumama provozat će se građani raznim mostovima, za koje veliki gradovi uopće nemaju planove održavanja. Dosta mostova izgrađeno je prije više od 50 godina, a u sanaciju su trebali davnih dana. No, ne samo da nisu počeli sanaciju, mnogi gradovi ministarstvu nisu ni dostavili podatke o stanju svoje infrastrukture.

Galerija


Ni jedan veliki grad u Hrvatskoj nema plan održavanja mostova. Zaključak je to Ministarstva graditeljstva, nakon što su od 25 gradova zatražili službena očitovanja.

Vezani članci Obnova (Foto: boredpanda.com) Najbizarniji prijedlozi obnove: Notre-Dame s bazenom, parkiralištem i restoranom brze hrane Zlatko Komadina (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) U obnovu osam škola Primorsko-goranska županija ulaže 37 milijuna kuna

"14 gradova je nažalost samo odgovorilo, a 11 gradova nije niti odgovorilo na zahtjev ministarstva. To je krajnje neodgovorno. Ova dva grada koja su odgovorila s najobilnijom dokumentacijom, Rijeka i Vinkovci, su dostavili konkretne podatke o tome što su do sada poduzimali na održavanju", rekao je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

Rijeka je tako dostavila podatke za 13 mostova, Vinkovci za dva. Niti jednom ne treba sanacija. Gradovima koji nisu poslali zadovoljavajuće odgovore država ne može propisati kazne.

"Krećemo s upozorenjima i onda država može djelovati putem svoje građevinske inspekcije. Ako je to bitno, zatvoriti takav most", dodaje Uhlir.

Prema podacima Ministarstva prometa, u Hrvatskoj na autocestama i državnim cestama ima ukupno 2837 mostova. Stari su između 15 i 20 godina. Za sanaciju korita i donjeg ustroja mosta spremno je 16 objekata, iako oštećenja još uvijek ne utječu na stabilnost objekata.

Dosta stariji, samim time i u gorem stanju, su mostovi preko rijeke Save. Samo u Zagrebu, prema analizi Instituta IGH, neki oblik sanacije treba 6 od 8 mostova.

U najlošijem stanju u Zagrebu je Most slobode. Izgrađen je prije 59 godina, a u posljednjih 20 godina na njemu nije bilo veće sanacije. Natječaj za obnovu objavljen je početkom godine, ali do danas radovi nisu počeli.

Prema analizi IGH, ukupni troškovi sanacije mostova u Zagrebu penju se na 257 milijuna kuna. Ponovljeni poziv gradovima, da dostave tražene podatke, Ministarstvo graditeljstva poslat će već od idućeg tjedna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr