Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znak poštovanja

Muslimani slave Ramazanski bajram: Znate li kako ga pravilno čestitati?

Završetkom svetog mjeseca ramazana muslimani počinju trodnevno slavlje naziva Ramazanski bajram. Riječ o blagdanu tijekom kojeg se okuplja obitelj za stolom prepunom tradicionalnih jela, darivaju se djeca te su dobrodošle čestitke.

Da bismo znali pravilno čestitati bajram, prvo treba znati što je to. Ramazanski bajram važan je islamski blagdan koji se održava svake godine nakon ramazana, islamskog svetog mjeseca posta i odricanja, zbog čega ga se zove i festival kraja posta. Blagdan traje tri dana tijekom kojih post više nije dopušten.

Točan dan slavljenja varira ovisno o lokaciji i promatranjima lokalnih religijskih službi, a ove godine započeo je 20. travnja. Blagdan ne treba zamijeniti s Kurban-bajramom, koji pada dva mjeseca i deset dana nakon ramazana i tijekom kojeg muslimani koji su u mogućnosti idu na hadž, hodočašće u Meku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oči u oči FOTO Susret Milanovića i Grabar-Kitarović: Bivša predsjednica i njezin nasljednik zajedno na svečanosti islamske zajednice

Tijekom Ramazanskog bajrama muslimani darivaju svoju djecu i siromašne, okupljaju se s obitelji, žene pripremaju tradiconalna jela, dok muškarci obilaze groblja i mole za duše pokojnika. Međusobno si čestitaju tako da se onome kojemu se čestita ljubi ruka i zatim stavlja na vlastito čelo. Time se ukazuje poštovanje uglavnom starijim članovim zajednice. 

Svi nemuslimani pozvani su da čestitaju praznik, što se čini riječima: "Bajram šerif mubarek olsun", što znači 'Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen'. Na tu čestitku odgovara se sa: "Allah razi olsun", što znači 'Neka je Allah zadovoljan tobom'.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene