Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUP upozorava

Pojavili se lažni popisivači: Saznajte kako ih prepoznati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niti ozbiljan posao na razini čitave države čini se ne može proći bez osoba koje će iste iskoristiti za kriminalne radnje.

Bjelovarska policija već je zabilježila slučaj nepoznatog muškarca koji se predstavlja kao popisivač domaćinstva, upozoravaju iz MUP-a na svojim internetskim stranicama. Stoga iz MUP-a upozoravaju sve građane na što trebaju obratiti pažnju kod svog popisivača.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

'Popis stanovništva provodi oko 14.000 popisivača koji su prošli obuku i položili test. Svaki od njih sa sobom ima službeno ovlaštenje kojim dokazuje svoj status popisivača. Ovlaštenje treba imati pečat i biti potpisano od strane župana ili gradonačelnika Grada Zagreba kao predsjednika županijskog popisnog povjerenstva odnosno Popisnog povjerenstva Grada Zagreba. Također, svaki popisivač sa sobom nosi kovčežić s logom Popisa pa će popisivači i tako biti prepoznatljivi građanima', stoji u priopćenju.

Bez ovlasti legitimiranja popisivača

'Građani nisu dužni popisivača pustiti u stan, već su samo dužni dati točne podatke, što znači da im sve podatke mogu dati na stubištu, hodniku ili ispred kuće', ističe se nadalje u priopćenju. Ipak, građani nemaju ovlasti legitimirati popisivače, ali su popisivači dužni sami se predstaviti građanima na adekvatan način.

Građani su dužni na pitanja u Popisu dati točne i potpune odgovore, podsjećaju u MUP-u. Nepravilnosti glede obavljanja popisa mogu se javiti na e-mail popis2011@dzs.hr. Ukoliko sumnjate da ste žrtva kaznenog djela obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovite broj telefona 192.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene