Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porazna statistika

MUP-u nitko ne daje informacije, za koje nudi novčanu nagradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikada nitko u Hrvatskoj nije odnio novčanu nagradu za davanje informacija policiji! Raspisivanje nagrade obično je posljednje za čime policija poseže.

Nagrade su raspisivanje samo u najvećim potragama, poput one za generalom Antom Gotovinom. Ovih je dana MUP povisio svotu za informacije o napadaču na novinara Dušana Miljuša i to na 100 tisuća kuna! No novac do sada nije motivirao informatore u Hrvatskoj. Od napada na Dušana Miljuša prošlo je točno 900 dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

>> Slučaj Miljuš je deprimirajuć za novinare

Isto toliko, policija se nije maknula s mrtve točke pa za onoga tko im otkrije pravu informaciju sada umjesto 50 nude 100.000 kuna. 'Vidjet ćemo, možda to nekome, tko možda nije bio zadovoljan nekim honorarom ili netko tko možda doista ima kvalitetne informacije pod uvjetom da policija sačuva taj izvor i kasnije pravosuđe, mogao bi biti stimulativan nekome. Krizna su vremena', kaže novinar Miljuš.

Bez uspjeha

I sama policija priznaje da rijetko raspisuju nagrade. U zadnjih 10 godina, bila je raspisana svega 6 do 7 puta. Eksplozija na Mirogoju. Za ubojstvo Pukanića bile su raspisane čak dvije, a dvije su bile raspisane i nakon napada na Galinca i Miljuša. Najveća i najpoznatija, bila je ipak za generala Antu Gotovinu. 350 tisuća kuna, niti u jednom slučaju nisu imali uspjeha.

'Međutim na policiji je kad istražuje neko kazneno djelo i kada treba napraviti neku bitnu aktivnost onda mora iskoristiti sve mogućnosti koje stoje na raspolaganju, pa tako i raspisivanje novčane nagrade', rekao nam je Krunoslav Borovec iz ravnateljstva MUP-a. Za najozbiljnije slučajeve takvu mogućnost koriste sve policije svijeta.

Iznimka, a ne pravilo

'Na primjer za ubojstvo ili otmicu. To je iznimka, ne pravilo. Ne znam točno koliko smo imali slučajeva na godinu, ali negdje između 7 do 10 puta to napravimo godišnje', objašnjava nam Stoffel Heisman, načelnik Regionalne policijske službe Utrecht. Prema službenim podacima FBI-a, najskuplji terorist kojeg Amerikanci traže je Osama bin Laden, za čiju glavu nude 27 milijuna dolara.

Tko je pokupio nagradu od 6,5 milijuna dolara koliko je bilo raspisano za Radovana Karadžića još uvijek se ne zna. Za njegovog kolegu, Ratka Mladića, novi je iznos 10 milijuna eura. Nakon čega su nesmotreno bila uhićena dvojica krivih ljudi - Avdo Saračević u Beču i Igor Mejaški u Keniji. Na policijski 'miris novca' u Hrvatskoj nitko nikad nije reagirao. 100.000 kuna za odavanje takvih tajni velikim igračima očito je pretanak mamac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene