Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupina od pet članova

MUP od danas pod nadzorom zbog Linića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za nacionalnu sigurnost jednoglasno je imenovao skupinu od pet članova koja će nadzirati MUP.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na današnjem je zatvorenom dijelu sjednice donio jednoglasnu odluku o osnivanju radne skupine koja će izvršiti nadzor u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) te voditi razgovore u Državnom odvjetništvu o pitanju predstavke SDP-ova zastupnika Slavka Linića zbog anonimne prijave kojom ga se tereti za pronevjeru novca riječkog kriznog štaba 1991. namijenjenog nabavi oružja.

Linić smatra da je riječ o zlouporabi položaja i ovlasti ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, ravnatelja policije Olivera Grbića i glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca. Predsjednik odbora Ranko Ostojić izvijestio je novinare da će ta radna skupina, u čijem je sastavu osim njega i Igor Dragovan, Josip Friščić, Tomislav Čuljak i Ivan Šantek, u najkraćem roku izvijestiti odbor o utvrđenim činjenicama.

Pročitajte i ovo Branko Grčić Ako pobijede na izvorima SDP obećava umirovljenicima: "Rast mirovina stavili smo u fokus, povećat ćemo ih na 750 eura" Slika nije dostupna Sustavni nadzor Kritike zakona o policiji: Opasnost za građane

>> Linić: Nisam dobio poziv na obavijesni razgovor, afera je izmišljena

'Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost je parlamentarno tijelo kojem je zadatak da vrši parlamentarni nadzor, kako prava građana ili u ovom slučaju zastupnika, jednako tako i institucija sustava da se utvrdi točnost onog što je navedeno u samoj predstavci', rekao je Ostojić.



Upitan hoće li zatražiti suspenziju ravnatelja policije odgovorio je kako to nije njihov posao. 'Nije naš posao tražiti suspenziju, a pogotovo bi to bilo neozbiljno s naše pozicije da to radimo prije nego što smo utvrdili točnost navoda koji su dani', poručio je predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Najavivši da bi povjerenstvo trebalo 'u najkraćem roku izvijestiti odbor o utvrđenom', Ostojić je rekao da se 'ne može definirati u kojim je rokovima je moguće sve to obaviti', ali da je primarni cilj dobiti što kvalitetnije i točnije informacije.

U otvorenom dijelu sjednice državi tajnik u MUP-u Ivica Buconjić iznio je izvješće ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2010., ocijenivši pozitivnim rad policije tijekom protekle godine. Tijekom prošle godine zabilježeno je 107.995 kaznenih dijela. Za 73. 328 kaznenih djela postupak je pokrenut po službenoj dužnosti, a za 12.448 kaznenih djela postupak se nije pokrenuo zbog izostanka prijedloga. Za 22. 219 kaznenih djela postupak se pokreće privatnom tužbom oštećenog.

Od 73.328 kaznenih djela za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti razriješenih je njih 47.267. Lani su pronađeni počinitelji 1.638 kaznenih djela prijavljenih ranijih godina, a koeficijent razrješenosti iznosi 66,7 posto. U odnosu na 2009. svih prijavljenih kaznenih djela manje je za 0,3 posto, a kaznenih djela za koje se postupak pokrenuo po službenoj dužnosti manji je za 0,2 posto.

I dok je 2009. bilo 50.388 prometnih nesreća, u 2010. bilo ih je 44 394, što je smanjenje za 11,9 posto. Prekršaja u prometu bilo je 2009. ukupno 781. 851, a lani 736. 273, što je smanjenje za 5,8 posto. Tijekom prošle godine prijavljeno je 6. 799 gospodarskih kaznenih djela što je za 3,3 posto više nego godinu prije. Policija je bila usredotočena na suzbijanje korupcije, financijske istrage, pranje novca, kompjuterski kriminalitet, suzbijanje sive ekonomije i drugog. Kada je riječ o suzbijanju korupcije prijavljeno je 570 korupcijskih kaznenih djela, što je za 68,1 posto više nego prethodne godine.

MUP je najveći napredak postigao u stanju sigurnosti u cestovnom prometu, gdje je zabilježen pad nesreća te se došlo na brojku od 9,7 smrtno stradalih na 100 tisuća stanovnika, rekao je Buconjić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene