Ured europskog javnog tužitelja (EPPO)
Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Hrvatska je odredila policajce koji će raditi isključivo na kaznenim djelima iz nadležnosti Ureda europske javne tužiteljice (EPPO), što znači otkrivanju prevara s novcem iz fondova EU, carinskim i poreznim prevarama te prevarama i utajama PDV-a.


Oformljen je time očito tim policajaca koji će se baviti isključivo eurokriminalom, kaznenim djelima koja se najčešće izvode u prekograničnoj trgovini roba, onime što nazivamo kriminalom "bijelih kragni".

Procjena Laure Kövesi, europske javne tužiteljice, je da se godišnje tim kaznenim djelima ukrade oko 60 milijardi eura, a kako bi potraga za počiniteljima tih kaznenih djela bila uspješnija, predstavnici MUP-a su Tamari Laptoš, šefici hrvatskog ureda europske tužiteljice i njenim suradnicima, predali popis djelatnika koji će ići na dodatnu obuku za otkrivanje tih kaznenih djela i raditi na predmetima iz nadležnosti EPPO-a.

Na temelju sporazuma o suradnji koji je u Luxemburgu potpisao ministar unutarnji poslova Davor Božinović, tužitelji iz Ureda europske tužiteljice imaju direktan pristup bazama podataka hrvatskog MUP-a, čime se skraćuje put do potrebnih podataka, a istodobno ubrzava proces provjere i otkrivanja kaznenih djela u nadležnosti EPPO-a. Nacionalni tužitelji EPPO-a time su dobili potrebne ovlasti, uz odredbe o povjerljivosti i zaštiti podataka, da nesmetano koriste baze podataka MUP-a.

EPPO-u je dostavljen popis djelatnika koje je MUP odredio da rade na predmetima iz njene nadležnosti, a riječ je o većem broju no što je zatraženo, i ti su ljudi spremni već sutra početi s dodatnom edukacijom, kažu u MUP-u, dodajući da će se ta edukacija najvjerojatnije odnositi na upoznavanje s potrebnom legislativom, budući da policijska znanja i vještine ionako imaju, piše Jutarnji list.

Ilustracija Hrvat muljao sa subvencijama, lažirao papire: Sada ga istražuje Ured europskog javnog tužitelja

Ilustracija "Suradnja vodi do boljih rezultata": U Zagreb stigli EUROPOL I Frontex, poznat i razlog

Hrvatski policajci ionako već rade na takvim slučajevima, ali EPPO će vjerojatno biti više zainteresiran za prevare u iznosima iznad 10 milijuna eura, pretpostavlja se u MUP-u. To ne znači da će kaznena djela manje vrijednosti biti ignorirana, samo bi progon i zastupanje optužnica mogli raditi i hrvatski tužitelji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju