Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dužni obavijestiti policiju

MUP se oglasio zbog kažnjavanja liječnice drogiranog vozača: Tražili je njegov karton na uvid, ona odbila

Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Gulliver/Thinkstock
Aktualno Galerija Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Foto: Gulliver/Thinkstock +0 Policija, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Nakon što je kažnjena liječnica vozača koji je u srpnju ove godine pod utjecajem droga na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni naletio na tročlanu obitelj, Ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju je objasnilo odredbe koje liječnike obvezuju da policiji prijave promjenu zdravstvenog stanja pacijenata koji posjeduju vozačku dozvolu.

Liječnica vozača koji je pod utjecajem droga na naplatnim kućicama na Svetoj Heleni naletio na tročlanu obitelj kažnjena je novčanom kaznom jer nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svojeg pacijenta, netom prije otpuštenog s bolničkog liječenja.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine zbog ovog je slučaja upozorila da zakon ne definira koje su to bolesti i stanja koja je potrebno prijaviti MUP-u, a za koje se odgovornost prebacuje na liječnika obiteljske medicine koji nije vještak niti je specijalist medicine rada. ''Teoretski, bilo koja promjena zdravstvenog stanja (alergija, bolovi u kralježnici i zglobovima, dijabetes, sva kardiovaskularna oboljenja, uzimanje različitih lijekova…) može biti shvaćena kao uzrok moguće prometne nesreće, a obiteljski liječnik slijedom toga može postati predmetom istrage'', navode.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon nesreće kod svete helene Udruga za medicinsko pravo: ''Državni sustav maćeha je zdravstvenom radniku, policija je trebala znati da je ovisnik''

Iz Ministarstva unutarnjih poslova sada su pojasnili odredbe koje propisuju u kojim slučajevima liječnik obiteljske medicine zdravstveno stanje pacijenta mora prijaviti MUP-u.

Navode članak 233. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje je da je liječnik, ako na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, dužan je obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište odnosno privremeno ili stalno boravište, a pritom mora upozoriti i pacijenta. Isto je propisano i člankom 10. Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače.

Što kada liječnik prijavi promjenu stanja?

Iz MUP-a objašnjavaju i postupak nakon što liječnik prijavi promjenu zdravstvenog stanja vozača. Naime, po primitku izvješća liječnika, policija vozača upućuje na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled. ''Ukoliko se na izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu utvrdi da je vozač nesposoban ili ograničeno sposoban za vozača, donosi se rješenje o oduzimanju vozačke dozvole u postupku propisanom Zakonom o općem upravnom postupku'', objasnili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

U priopćenju MUP-a stoji i podatak da je tijekom 2017. godine zaprimljeno 897 obavijesti, u 2018. godini 821 obavijest. U prvoj polovici ove godine zaprimljene su 742 obavijesti.

Pročitajte i ovo Liječnik u ordinaciji (Foto: Dnevnik.hr) Koordinacija obiteljske medicine Za nesreću na Svetoj Heleni zasad kažnjena samo – liječnica. KoHOM traži periodične preglede vozača

Pročitajte i ovo Nesreća na naplatnim kućicama Sv. Helena (Foto: Dnevnik.hr) - 2 O nesreći kod Sv. Helene Zašto je vozač BMW-a imao vozačku: "Većina lijekova utječe na sposobnost vožnje. Po tome, većina ne bi smjela voziti"

Ministarstvo se osvrnulo i na slučaj na naplatnoj postaji Sv. Helena. Navode da je zagrebačka policija od liječnice vozača koji je skrivio prometnu nesreću zatražila uvid u njegov zdravstveni karton, što je liječnica odbila pozivajući se na liječničku tajnu.

Dobila je nalog za pretres ordinacije. U nalogu je zatražena provjera računala i medicinske dokumentacije pod sumnjom/optužbom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svojeg pacijenta, netom otpuštenog s bolničkog liječenja. U rekordnom roku liječnica je prekršajno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 5000 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene